Γεμίζουν οι δεξαμενές φυσικού αέριου στην Κεντρική Ευρώπη

0
3

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση αποθήκευσης φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και να εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας που μαίνεται στην ήπειρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βloomberg που επικαλείται στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% στις 27 Αυγούστου, όταν η Ένωση είχε βάλει στόχο 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα ήταν χαμηλότερα από ό,τι τα περασμένα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom PJSC, ένας παράγοντας που οδήγησε σε απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών από τις διαταραχές στην τροφοδοσία και παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου, που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση των προμηθειών καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο Τετάρτη μια απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα έθνη να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο καθώς αναμένεται να χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για την ψύξη.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τη Δευτέρα από τον Μάρτιο, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι τα καταστήματα φυσικού αερίου της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η πτώση των τιμών φέρνει κάποια ανακούφιση μετά από ένα έξαλλο ράλι με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η ΕΕ θέλει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Ταχύτερα από το αναμενόμενο γεμίζουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία

Ταχύτερα από το αναμενόμενο εξελίσσεται η διαδικασία πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, παρά τον μειωμένο όγκο που παραδίδει η Ρωσία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το επίπεδο πληρότητας έφθανε την Πέμπτη το 81,78%, ενώ στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει φθάσει στο 82,2%. «Οι δεξαμενές γεμίζουν νωρίτερα από ό,τι είχε καθοριστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιοδικό, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του σημείωσε ότι ο στόχος του 85% έως τον Οκτώβριο θα έχει πιθανότατα επιτευχθεί ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως την 1η Νοεμβρίου, η πληρότητα θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 95%.

Η Gazprom ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Όταν ο αγωγός τεθεί και πάλι σε λειτουργία, θα παραδίδονται καθημερινά 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού.

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».