«Για επώδυνες μέρες» προειδοποίησε τους αμερικανούς ο διοικητής της FED Τζ. Πάουελ

0
4

Για επώδυνες μέρες προειδοποίησε την αμερικανική οικονομία ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά την έναρξη του οικονομικού συμποσίου της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το «καλοκαιρινό Νταβός».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την δέσμευση του συμβουλίου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι αναπόφευκτα «επώδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, παρά και τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed δεν πρόκειται να κατεβάσει… ταχύτητα, με τον κύριο Πάουελ να αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τερματισμό ή έστω προσωρινή διακοπή στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις δηλώσεις αυτές η πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street διευρύνθηκε.