Κατά 7,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Τουρκίας στο β΄ τρίμηνο

0
3

Η οικονομία της Τουρκίας επεκτάθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, όπως αναμενόταν, επεκτείνοντας το σερί χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αν και η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η ζήτηση υποχωρεί.

Το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
Το οικονομικό σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, καθοδηγούμενο από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων που προκάλεσαν νομισματική κρίση και πληθωριστικό σπιράλ στα τέλη του περασμένου έτους.

Η άνοδος των τιμών συνέβαλε στην αύξηση των δαπανών, ενώ η πτώση της λίρας συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,4% το β' τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών πρόσθεσε 13,6 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη και η εξωτερική ζήτηση την αύξησε κατά 2,7 μονάδες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών.

Ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, δήλωσε ότι τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών ενόψει της εκτίναξης του πληθωρισμού συνέβαλαν στη στήριξη των καταναλωτικών δαπανών.

Ο χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός τομέας ηγήθηκε της ανάπτυξης, επεκτεινόμενος κατά 26,6%, ακολουθούμενος από τον τομέα των υπηρεσιών κατά 18,1%. Ο βιομηχανικός κλάδος επεκτάθηκε κατά 7,8%.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομία προβλεπόταν να έχει επεκταθεί κατά 7,5% το β' τρίμηνο και η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 4%.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 80%, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης τον Αύγουστο στο 13%. Η Τράπεζα επικαλέστηκε ενδείξεις επιβράδυνσης στο γ' τρίμηνο, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση της απασχόλησης.