Νέο ρεκόρ για τη γερμανική ηλεκτρική ενέργεια

Η γερμανική τιμή ενέργειας αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στη βιομηχανική παραγωγή και στα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με την κρίση του κόστους ζωής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης ωθούν την ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερα επίπεδα. Όλο αυτό απειλεί το μέλλον των βιομηχανικών περιοχών της Γερμανίας.

Οι τιμές αυτής της εβδομάδας είναι "απίστευτες", ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark σε σημείωμά τους. «Το ράλι στην αγορά φυσικού αερίου και άνθρακα και οι πολύ υψηλές τιμές spot που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα έχουν δώσει περαιτέρω μομέντουμ στην ήδη ανοδική αγορά».

Σε αυτό το κλίμα, η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος, – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – βρίσκεται σε ανοδικό σερί εννέα ημερών. Το συμβόλαιο σημειώνει άνοδο κατά 1,4% και κινείται σε επίπεδο ρεκόρ στα 545 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα για το επόμενο έτος σημειώνουν άνοδο 2,1% επίσης σε επίπεδο ρεκόρ στα 311,50 δολάρια ανά τόνο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς τα κύματα καύσωνα περιορίζουν την υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή, επιβαρύνοντας τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.

Η Γερμανία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει άνθρακα για να εξασφαλίσει αξιόπιστη ηλεκτροδότηση αυτόν τον χειμώνα, αλλά τα χαμηλά επίπεδα νερού στον Ρήνο περιορίζουν την ικανότητα υλοποίησης του σχεδίου. Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να διευκολυνθεί την Τρίτη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα για το επόμενο έτος έχει αυξηθεί πάνω από 18% αυτή την εβδομάδα και, όπως και οι τιμές του φυσικού αερίου, διαπραγματεύεται περίπου 11 φορές υψηλότερα από τα ιστορικά κανονικά επίπεδα.