Ντράγκι: Να προβληματιστούν όσοι φοβόντουσαν αντίδραση της Μόσχας για πλαφόν στο φυσικό αέριο

0
3

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης τα νέα μέτρα της κυβέρνησής του για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση για υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής καταφέραμε να πετύχουμε σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει μια πρόταση στην Σύνοδο του Οκτωβρίου. Εκεί θα το συζητήσουμε. Άλλο είναι να παρουσιαστεί μια πρόταση και άλλο αυτό που συνέβαινε: δηλαδή η πρόταση αυτή δεν προέκυπτε ποτέ. Θα έχουμε την πρόταση, θα τη συζητήσουμε και θα δούμε ποιες είναι οι θέσεις μας. Ειρήσθω εν παρόδω: όσοι υποστήριζαν ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική αντίδραση από μέρους της Ρωσίας, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει την προμήθεια αερίου, θα έπρεπε να προβληματιστούν. Διότι η Ρωσία, τελικά, μειώνει τις προμήθειες και επιπλέον επιβάλλει τις τιμές της.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τη συνολική στήριξη της ΕΕ στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της νέας αυτής οικονομικής κρίσης, τα διάφορα κονδύλια ακόμη δεν εγκρίθηκαν. Συνολικά, όμως, υπήρξε λίγη συνοχή στην διαχείριση του προβλήματος. Τώρα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ενέκρινε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, με το οποίο τυγχάνουν ενιαίας αντιμετώπισης κάποια προβλήματα. Υπήρξε μια ξεκάθαρη, καλή θέληση από μέρους της Ιταλίας. Εμείς, βέβαια, βρισκόμαστε σε ευνοϊκότερη θέση από άλλες χώρες».

Τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε σήμερα η κυβέρνηση Ντράγκι ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. «Κύριος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος – μετά την υποβολή της παραίτησής του – παραμένει στη θέση του για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν έκρυψε την ανησυχία, του για την αύξηση του πληθωρισμού, του κόστους ζωής και τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια. «Με τα μέτρα αυτά, βοηθάμε τους Ιταλούς να αντιμετωπίσουν με περισσότερη γαλήνη τους τελευταίους μήνες του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι υπογράμμισαν ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία έχει φτάσει στο 74% της συνολικής δυνατότητας και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να αγγίξει το 90%.