Οι Ρώσοι κλείνουν τον Nord Stream έως τις 3 Σεπτεμβρίου

0
4

Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα διαρκέσει τέσσερις και όχι τρεις ημέρες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την Gazprom, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρης και μόνιμη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία.

Αρχικά, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοίνωσε στις 19 Αυγούστου ότι θα κλείσει ξανά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες εξαιτίας εργασιών επισκευής. Η ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του αγωγού είχε οριστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νεότερη επίσημη ανακοίνωση της Gazprom, όμως, το πλάνο έχει πλέον αλλάξει.

Η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom

«Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα πληροφοριών Seeburger.

Όταν επανέλθει η λειτουργία, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση των επισκευών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, θα αρχίσουν εκ νέου οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να πλήξει περισσότερο τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς ο αγωγός ήδη λειτουργεί με μόνο το 20% της χωρητικότητάς του. Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Διακόπτονται πλήρως οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη γαλλική Engie

Παράλληλα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει πλήρως από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η διοίκηση της γαλλικής Engie δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό. Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.