Όλοι βλέπουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 1%

0
3

Άπαντες αυξάνουν τα πονταρίσματα, πιστεύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταφύγει σε πιο επιθετικά μέτρα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, βάσει των swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες των αποφάσεων της ΕΚΤ, η αγορά αναμένει πλέον ότι η Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 1%.

Είναι η πρώτη φορά που οι traders στοιχηματίζουν σε τέτοιου μεγέθους αύξηση επιτοκίων για την ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι φόβοι για τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκεί το κόστος της ενέργειας δεν είναι οι μοναδικοί που απασχολούν την ευρωζώνη. Οι traders αυξάνουν επίσης τα πονταρίσματα στην αύξησης επιτοκίων για την Τράπεζα της Αγγλίας, βλέποντας πλέον διπλασιασμό στο 3,5% (αύξηση 175 μονάδων βάσης) μέχρι το τέλος του έτους. Μόλις πριν από 10 ημέρες η αγορά ανέμενε αύξηση μικρότερη από 125 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διέκοψε την παράδοσή της να παρέχει forward guidance για τα επιτόκια, όταν αύξησε το κόστος δανεισμού κατά μισή μονάδα (50 μονάδες βάσης) τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει πλέον «μία προσέγγιση συνεδρίαση με συνεδρίαση».

Ωστόσο, αν και οι traders αναμένουν επιθετική αυστηροποίηση βραχυπρόθεσμα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τα πονταρίσματα δείχνουν ότι η Τράπεζα θα επιβραδύνει στη συνέχεια τον ρυθμό των αυξήσεων της έως το 2023. Συγκεκριμένα, η αγορά βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ να αγγίζουν το 2% μόλις τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Αυτό γιατί την ώρα που η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη αύξηση του πληθωρισμού αυξάνεται, έχει να λάβει υπόψη και την επιδείνωση του οικονομικού outlook στην ευρωζώνη.

Η οικονομική δραστηριότητα στα 19 κράτη της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει καθώς ο πληθωρισμός στην ενέργεια και τα τρόφιμα συρρικνώνει τη συνολική ζήτηση, με ολοένα και περισσότερους κλάδους να υποκύπτουν στην αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί.