Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το Brend

0
4

Διακυμάνσεις πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων διαπραγματεύεται σήμερα Τετάρτη το Brent, ενώ ανοδικά κινείται και το αμερικανικό αργό, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να εξετάσει μείωση της παραγωγής πυροδότησαν νέες ανησυχίες για "στενή" προσφορά πετρελαίου.

Έτσι, το αργό πετρέλαιο Brent για διακανονισμό Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 1,07 δολάρια ή 1,1%, στα 101,29 δολάρια το βαρέλι στις 14:58 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σημείωνε άνοδο 99 σεντς, ή 1,1%, στα 94,73 δολάρια.

Πρακτικά, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς έκαναν άλμα της τάξης του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση και άγγιξαν υψηλό τριών εβδομάδων σήμερα.

Ο ΟΠΕΚ+ παράγει ήδη 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερα από τον στόχο του.

Την ίδια στιγμή, ο παγκόσμιος εφοδιασμός μπορεί να δεχθεί πλήγμα καθώς πλησιάζει η κορύφωση της εποχής των τυφώνων των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι μελλοντικές διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη δεν μπορούν να περιοριστούν, ενώ οι ποσότητες πετρελαίου της Νιγηρίας δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης.
Άλλοι γνώστες της αγοράς επισημαίνουν την ισχυρή ζήτηση ενόψει της  ανανέωσης αποθεμάτων για τον χειμώνα και της μετάβαση της βιομηχανίας από φυσικό αέριο στο πετρέλαιο λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, δεδομένα τα οποία δεν συνηγορούν σε μια μείωση της προσφοράς.