Πρόταση-βόμβα: Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι ζητούν το άνοιγμα του Nord Stream 2 για να διασφαλιστεί η επάρκεια φυσικού αερίου

Μετά τις πιέσεις της Gazprom και το επικείμενο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, ξανά εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων σε σταθμό συμπίεσης, από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, αυξάνονται στη Γερμανία οι φωνές που ζητούν επανεξέταση του ενδεχομένου να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Νord Stream 2, μήλον της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.  

O αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι τάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Γερμανίας.

Ο επίμαχος αγωγός, μολονότι έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. 

Χάμπεκ: Υποχώρηση προς τη Μόσχα ένα άνοιγμα του Nord Stream 2 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε χθες σε συζήτηση με πολίτες στο υπουργείο του, ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ουσιαστικά «υποχώρηση έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, παρόλο που ο αγωγός είναι «πλήρως λειτουργικός». Αν τώρα τεθεί σε λειτουργία και ο Νord Stream 2, εκτιμά ο Χάμπεκ, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει το «ενεργειακό παιχνίδι», ανοίγοντας μεν τον Nord Stream 2, για να πράξει όμως στη συνέχεια όλα όσα πράττει ήδη με τον Nord Stream 1. 

«Το ενδεχόμενο ανοίγματος του Nord Stream 2 δεν τίθεται καν, η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη ξεκάθαρη απάντηση επ' αυτού» ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, Μανουέλα Σλέσιγκ, από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σημειωτέον ότι ο επίμαχος αγωγός διέρχεται από τις ακτές της Βαλτικής στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Kαι ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, τάσσεται κατά του να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, αποκαλώντας μια ενδεχόμενη, αντίστοιχη προσφορά εκ μέρους της Μόσχας «δηλητηριώδη».

Πηγή: DW