«Σαρρώνει» ο πληθωρισμός τη Βρετανική κοινωνία

0
1

Στο 15% -τουλάχιστον- ανεβάζει η Citi την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στη Μεγάλη Βρετανία κατά το α' τρίμηνο του 2023, εκτός εάν υπάρξουν κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση των τιμών, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας.  

Όπως τονίζει ο Benjamin Nabarro της Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες, "ελλείψει αντισταθμιστικής στήριξης, αναμένουμε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ξεπεράσει το 15% το α' τρίμηνο του 2023".

Στην προηγούμενη εκτίμησή της η Citi "έβλεπε" τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει λίγο κάτω από το 12%.  

Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), βλέποντας ότι θα αυξηθούν κατά 125 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2022, φτάνοντας στο 3%.

Στην προηγούμενη πρόβλεψή της έκανε λόγο για  αύξηση 50 μονάδων βάσης στο υπόλοιπο του 2022.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας την πίεση προς τους καταναλωτές και αυξάνοντας την πίεση για ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε  η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.