Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές του φυσικού αερίου

0
3

Οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία και στη Βρετανία, αυξήθηκαν σε νέο υψηλό-ρεκόρ σήμερα, εν αναμονή των διακοπών ενέργειας στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο, της χαμηλότερης γαλλικής πυρηνικής παραγωγής, και λόγω της αβεβαιότητας για τις ρωσικές ροές αερίου, μετά την προγραμματισμένη συντήρηση την επόμενη εβδομάδα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 15,95 ευρώ στα 315,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η τιμή για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 30,55 ευρώ, στα 319.75 ευρώ.

Το χειμερινό συμβόλαιο διαμορφώνεται 42 ευρώ υψηλότερα, στα 315 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στη Βρετανία, το συμβόλαιο άμεσης παράδοσης αυξήθηκε κατά 82 πένες στις 580 πένες και το συμβόλαιο για την παράδοση την επόμενη ημέρα, αυξήθηκε κατά 72,15 πένες στις 576,65 πένες, επίσης σε υψηλό-ρεκόρ.

«Ο Σεπτέμβριος θα φέρει βαριά συντήρηση στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και την ίδια στιγμή αναμένουμε ταυτόχρονες διακοπές στους τερματικούς σταθμούς εξόδου για το νορβηγικό φυσικό άεριο», αναφέρει αναλυτής της Refinitiv.
Οι ροές θα επηρεαστούν από τις εργασίες συντήρησης και τις διακοπές σε διάφορα πεδία και σε πολλές εγκαταστάσεις της χώρας.

Επιπλέον, η Gazprom θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας πιέσεις στην περιοχή καθώς προσπαθεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα εν όψει του χειμώνα.

Η αγορά ανησυχεί ότι οι ροές δεν θα επανέλθουν, ακόμη και με το χαμηλότερο ποσοστό δυναμικότητας στο 20% τώρα, μετά τις διακοπές.

«Όσο τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου δεν είναι πλήρη, η ζήτηση θα συνεχιστεί να στηρίζει τις τιμές, μαζί με τη ζήτηση για αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που παραμένει ανθεκτική», τόνισαν αναλυτές της Engie EnergyScan.

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου βρίσκονται στο 78% γεμάτες, φτάνοντας τον στόχο της Κομισιόν για 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.