Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο

0
4

Μέτρα στήριξης -ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας σε ραδιοσταθμό σήμερα το πρωί και ερωτηθείς αν η φετινή επιδότηση στο φυσικό αέριο θα είναι οριζόντια ή θα ενισχυθεί μέσω στοχευμένης  επιδότησης  θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Θα αξιολογηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο και με τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση.

Ο δημοσιονομικός χώρος έχει να κάνει με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 8μηνο του έτους και με την εκτίμηση που θα έχουμε  για το πώς θα εξελιχθεί ο προϋπολογισμός μεταγενέστερα. Ναι θα υπάρξει ένα πρόσθετο πλεόνασμα, πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί ήδη είχαμε δύο φορές δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και τη μια φορά το δώσαμε για επιδοτήσεις ρεύματος και την άλλη  για το fuel pass 2.

Επιδότηση καυσίμων

Για την επιδότηση των καυσίμων ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι: «Εξαρτάται από το ποια θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου διότι αν χρειαστούμε υψηλότερες επιδοτήσεις εκεί τότε αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες για να κάνουμε άλλες ενέργειες πολιτικής άλλα μέτρα επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Δεν είναι ανεξάντλητος ο δημοσιονομικός χώρος. Επομένως το πρώτο στοιχείο είναι μέχρι την άλλη εβδομάδα να έχουμε εικόνα του δημοσιονομικού χώρου, σημαντικό να αναμένουμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου για το ποια θα είναι η ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου του έτους. Άρα το πρώτο στοιχείο είναι πόσα λεφτά έχεις, τι δημοσιονομικό χώρο έχεις.

Το φυσικό αέριο

Το δεύτερο στοιχείο είναι ποια είναι η εκτίμηση η οποία θα υπάρξει για την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο τρίμηνο και με βάση αυτό θα δούμε πόσες επιδοτήσεις χρειάζονται. Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να συμβάλει ο προϋπολογισμός περισσότερο από ότι εκτιμούσαμε πριν από ένα μήνα άρα η προτεραιότητά μας είναι αυτή και αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι περιορίζονται άλλες πολιτικές και ταυτόχρονα χτίζοντας τον προϋπολογισμό του 2023, που θα πρέπει να τον καταθέσουμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα πρέπει να προτεραιοποιήσουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των συντάξεων.

Ακρίβεια

«Ωστόσο έχουμε υψηλή ακρίβεια, τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και αυξημένο κόστος ενέργειας. Η εικόνα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το πορτοφόλι των πολιτών έχει συρρικνωθεί δραματικά», τόνισε ο υπουργός.
«Χτίσαμε γραμμή άμυνας με τις μειώσεις φόρων που θα επιδιώξουμε νε επεκτείνουμε. Παράδειγμα κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους», είπε στη συνέχεια και εκτίμησε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 και αύξηση κάποιων συντάξεων.
Επιπλέον, έκανε λόγο για επιδοτήσεις «με στόχο να καλύψουμε τμήμα του κόστους των αυξήσεων στις τιμές».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε πώς προκύπτει η συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει του χειμώνα: «Στις ξένες άμεσες επενδύσεις στο α’ 6μηνο του 2022 έχουμε καλύψει το 86% όλου του 2021, που ήταν χρονιά ρεκόρ», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Στις εξαγωγές είμαστε στο 70% του ’21.

Οι καταθέσεις των πολιτών, παρά το οι πολίτες πλήρωσαν πολλούς φόρους τον Ιούλιο, συνέχισαν να αυξάνονται. Τα τελευταία 3 χρόνια είναι αυξημένες κατά 46 δις. ευρώ. Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις είμαστε μέχρι τον Ιούνιο στο 95% του 2019, ενώ ο προϋπολογισμός είχε εκτιμήσει 80%».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι ήταν κατά 32% αυξημένος ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων από το α΄ εξάμηνο του 2019, η ανεργία είναι μειωμένη, αυξήθηκαν 30% οι ηλεκτρονικές συναλλαγές από ό,τι το ίδιο διάστημα πέρσι και η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά 8,4%.

Ευρωπαϊκές λύσεις

Ερωτηθείς αν θα βάλουν φόρο στις εταιρείες πετρελαιοειδών όπως έκαναν στα υπερέσοδα των εταιρειών παροχής ρεύματος «Να ξεκαθαρίσουμε ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση και την περιμέναμε ως ελληνική κυβέρνηση και έγκαιρα είχαμε πει ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Τώρα είναι η στιγμή για οριζόντιες λύσεις σε ότι αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές κάποιων καυσίμων. Δεν ξέρω σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν ακριβώς αλλά επιβεβαιώνω ότι φαίνεται μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάληψη οριζόντων πρωτοβουλιών στην Ευρώπη ώστε να περιοριστεί το κόστος στο φυσικό αέριο.

Δεύτερη παρατήρηση, πριν πάμε στην φορολόγηση των υπερκερδών εδώ έχουμε μια πραγματικότητα που είναι ότι από τον προηγούμενο μήνα με νόμο της κυβέρνησης το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων προκύπτει από τα υπερκέρδη των εταιρειών. Τον προηγούμενο μήνα 1,1 δις ήταν η επιδότηση των φυσικών και νομικών προσώπων από αυτά ο προϋπολογισμός έβαλε 250 εκ. Αυτό το μήνα η επιδότηση είναι 1,9 δις από αυτά ο προϋπολογισμός βάζει περίπου 700 με 800 εκ. τ’ άλλα όλα είναι υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία επιστρέφουν και επιδοτούνε τους πολίτες.

Ο δύσκολος χειμώνας

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις άμεσα. Είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία ευλόγως και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα. Ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος σε πολλά διαφορετικά πεδία και η κυβέρνηση προσπαθεί και επιδιώκει έγκαιρα να περιορίσει τους κινδύνους σε αυτά τα πεδία. Ένα πεδίο είναι η ενεργειακή ασφάλεια και βλέπετε τις κινήσεις που έχουμε κάνει στη Ρεβυθούσα, στην Αλεξανδρούπολη, στις λιγνιτικές μονάδες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το δεύτερο πεδίο έχει να κάνει με την μείωση της κατανάλωσης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες για να μειωθεί η κατανάλωση βλέποντας το χειμώνα. Και η τρίτη ενότητα είναι να εξαντλήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, με θυσίες της κοινωνίες, έτσι ώστε να επιστρέψουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το μεγαλύτερο ποσοστό για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους. Μια δύσκολη καθημερινότητα που όμως έχουμε φροντίσει τα προηγούμενα τρία χρόνια να χτίσουμε σημαντικές γραμμές άμυνας έτσι ώστε η χώρα να παραμείνει φέτος πιθανότατα η χώρα με τον υψηλότερο ή από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης πανευρωπαϊκά».

Ρεύμα

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να μπει δελτίο στο ρεύμα ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε: Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, έχουμε θεσμοθετήσει και ξεκινούμε να υλοποιούμε μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης στο δημόσιο και έχουμε πει και για τον ιδιωτικό τομέα. Πιθανότατα θα χρειαστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις , να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση όλων μας έτσι ώστε να περιοριστεί όσο είναι εφικτό το κόστος γιατί οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι απεριόριστες.

Θα πρέπει συνεπώς να έχουμε υπόψη και με διορατικότητα να σκεφτούμε όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, πως πρέπει να ενεργήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα για να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες. Δυσμενείς συνέπειες που είναι στο σύνολό τους εξωγενείς και παγκόσμιες.

Φορολογικές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση. «Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις γιατί έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις δύο μηνών. Σχεδόν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, πράγματι υπάρχει ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες στις φορολογικές δηλώσεις για τα νομικά πρόσωπα και το οποίο το εξετάζει η ΑΑΔΕ αλλά από εκεί και πέρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχει υποβληθεί η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων. Έχουν υποβληθεί 6,2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις».

Η πορεία της οικονομίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση. Έγινε ακόμα μια ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (σημειώνεται ότι το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα) και τέλος, έγινε και αναφορά στις επιδόσεις του Τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τη μέχρι τώρα χρονιά ρεκόρ, το 2019.

Η στάση της Ρωσίας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στάση της Ρωσίας και την ανάγκη για αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι φανερό ότι όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο», τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες. Η κρίση αυτή τόνισε και ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία. «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη, η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.

Τέλος οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.