Συρρικνώθηκε για δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία

0
1

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε και το δεύτερο τρίμηνο αλλά με ηπιότερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αποδείχτηκαν ισχυρές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στη δεύτερη μέτρηση του.  

Ειδικότερα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 0,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 1,6% το α' τρίμηνο.  

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν τα αναθεωρημένα στοιχεία να δείξουν συρρίκνωση 0,8% του ΑΕΠ.   

Αν και δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σημαίνουν ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, αρκετοί αναλυτές, επικαλούμενοι ευρύτερες μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας, εκτιμούν ότι η οικονομία αν και επιβραδύνει, δεν έχει εισέλθει σε ύφεση. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν κάπως ισχυρότερες εκείνη την περίοδο σε σχέση με την αρχική μέτρηση. Ειδικότερα, οι δαπάνες σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 1,5% αντί για 1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.   

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο κίνδυνος της ύφεσης αυξάνεται καθώς η Federal Reserve αυξάνει με επιθετικό τρόπο τα επιτόκια της για επιβραδύνει τη ζήτηση με στόχο να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει από τον Μάρτιο τα επιτόκια της κατά συνολικά 225 μονάδες βάσης.