Βρετανία: Σε ιστορικό χαμηλό η καταναλωτική εμπιστοσύνη

0
2

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με το αυξανόμενο κόστος ζωής που στραγγαλίζει τα εισοδήματά τους, με τον πληθωρισμό να καταγράφει αλλεπάλληλες αυξήσεις.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK, που δημοσίευσε το Reuters, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό -44 τον Αύγουστο από το -41 τον Ιούλιο, που ήταν ήδη το χαμηλότερο από την έναρξη της έρευνας και χαμηλότερα από το -42 που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.

Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών για τα προσωπικά τους οικονομικά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση μειώθηκε, τόσο στους τελευταίους 12 μήνες όσο και για το επόμενο έτος.
Θα συνεχιστεί η πτώση

«Όλοι οι δείκτες μειώθηκαν, αντανακλώντας τις έντονες ανησυχίες των καταναλωτών καθώς το κόστος ζωής εκτινάσσεται στα ύψη. Η αίσθηση της αγανάκτησης για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο μεγαλύτερος μοχλός για τη διαμόρφωση αυτών των ευρημάτων», δήλωσε ο Joe Staton, διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK στο Reuters. Ο ίδιος εκτιμά πως ο δείκτης θα επιδεινωθεί το φθινόπωρο και στην πορεία των χειμωνιάτικων μηνών λόγω του κόστους των καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε σε υψηλό 40 ετών τον Ιούλιο, στο 10,1%.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008, ενώ οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών έχουν διπλασιαστεί.

Οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι θα διπλασιαστούν εκ νέου σε περισσότερες από 4.000 λίρες (4.816,80 δολάρια) ετησίως μέχρι τον Ιανουάριο.