«Aδειάζει» την Gazprom η Siemens για τον Nord Stream

0
2

Η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα ότι η Siemens Energy είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή του χαλασμένου εξοπλισμού για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, αλλά δεν υπήρχε πουθενά διαθέσιμος χώρος για την εκτέλεση των εργασιών, όπως αναφέρει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι η Siemens Energy συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με υφιστάμενη σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών και είναι έτοιμη να επιδιορθώσει βλάβες που, σύμφωνα με την Gazprom, την ανάγκασαν να διακόψει την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού.

Η Siemens Energy όμως με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει εντολή να εκτελέσει εργασίες συντήρησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, προσθέτοντας πως είναι διαθέσιμη.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης Portovaya για τη λειτουργία του Nord Stream 1», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής η Gazprom δήλωσε ότι είχε εντοπίσει διαρροή πετρελαίου σε μια τουρμπίνα και δεν θα συνέχιζε την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 μέχρι να διορθωθεί. Είπε ότι οι επισκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο συνεργείο.

«Η Siemens συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, εντοπίζει δυσλειτουργίες και είναι έτοιμη να διορθώσει τις διαρροές πετρελαίου. Μόνο που δεν υπάρχει πουθενά χώρος να γίνει η επισκευή», ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram.

Οι ροές μέσω του Nord Stream 1 επρόκειτο να επαναληφθούν νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Όμως, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η άντληση φυσικού αερίου, η Gazprom δημοσίευσε την Παρασκευή μια φωτογραφία που έδειχνε, όπως είπε, διαρροή πετρελαίου σε ένα κομμάτι του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Η Ευρώπη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε «οικονομικό πόλεμο» με τη Δύση για τις επιπτώσεις της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις για τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και την τοποθέτηση εμποδίων στις συνήθεις εργασίες συντήρησης. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτό και η Siemens Energy δήλωσε ότι οι κυρώσεις δεν απαγορεύουν τη συντήρηση.

Πριν από τον τελευταίο γύρο συντήρησης, η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις ροές μόλις στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού.