Αδιάθετη παραμένει η μηλοπαραγωγή στη δυτική Μακεδονία

0
1

Αδιάθετη παραμένει η φετινή παραγωγή μήλων στη δυτική Μακεδονία, αφού οι έμποροι φαίνονται απρόθυμοι να προβούν σε αγορές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια καθώς και το απαγορευτικό που έχει επιβάλει η Αίγυπτος σε ορισμένα είδη εισαγωγών εξαιτίας του ΔΝΤ έχει επηρεάσει σοβαρά τους εμπορικούς δρόμους διάθεσης του προϊόντος.

Στη δυτική Μακεδονία και στις περιοχές Κομνηνά, Μεσόβουνο, Πύργοι Μηλοχώρι και Εμπόριο του Δήμου Εορδαίας καθώς και στην παραλίμνια βορειοανατολική ζώνη της Καστοριάς παράγονται περίπου 75.000 τόνοι μήλων, με τους παραγωγούς να είναι σε αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Θωμάς Μόσχος, οι πρώτες εμπορικές πράξεις στα πρώιμα μήλα «ξεκίνησαν με 0,16ευρώ/κιλό και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στην ποικιλία "Γκαλά" στα 0,09ευρώ/κιλό, όταν το καλλιεργητικό κόστος ανά ποικιλία κυμαίνεται από 0,25~0,33ευρώ/κιλό».

Η περιοχή της Καστοριάς παράγει περίπου 25-30.000 τόνους μήλο -κυρίως κόκκινο- με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, λόγω του μικροκλίματος της λίμνης.

Στην περιοχή του δήμου Εορδαίας και στις μηλοπαραγωγικές περιοχές των Πύργων και του Μεσόβουνου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Βεγορίτιδας Τάσος Αϊβαζίδης, «οι έμποροι ζητούν τα προϊόντα μας στα 0,25ευρώ/κιλό ή να τα πάρουν με ανοικτές τις τιμές- για ό,τι αυτό σημαίνει αργότερα στην πληρωμή του παραγωγού».

Οι παραγωγοί που παλαιότερα αποθήκευαν τα μήλα τους σε ψυκτικούς θαλάμους, στοχεύοντας σε καλύτερη τιμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε εξαγωγή, σήμερα το αποφεύγουν γιατί δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της κοινότητας στο Μηλοχώρι Εορδαίας, από τους σημαντικούς καλλιεργητές μήλων, με δικούς του ψυκτικούς θαλάμους και διαλογητήρια, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι βρίσκεται σε δίλημμα για το εάν θα αποθηκεύσει τα μήλα του, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, αφού το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό για μια τέτοια ενέργεια.

Ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ενός από τους πετυχημένους Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέρει ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της διάθεσης των μήλων έπαιξε η Αίγυπτος, που συνήθως απορροφά το 67% της παραγωγής του κόκκινου μήλου της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, «οι Αιγύπτιοι, εξαιτίας των γενικών οδηγιών του ΔΝΤ, επέλεξαν να εντάξουν το μήλο στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε ισχυρούς περιορισμούς στις εισαγωγές, ενώ αντίθετα αλλά φρούτα και τρόφιμα εισάγονται ελεύθερα».

Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς επισκέφθηκε, σήμερα το μεσημέρι, την περιοχή Μεσόβουνο, όπου είχε συνάντηση με τους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση.