Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις στο επίκεντρο

0
3

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων, όπως υπογραμμίστηκε στην ενότητα «Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας: ενεργοποίηση προμήθειας πράσινης ενέργειας και διαμόρφωσης» του 6ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Τάσος Μάνος, ανέφερε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος διαθέτει περίπου 8 εκ. πελάτες και ένα δίκτυο 242 χιλιάδων χιλιομέτρων, σχεδόν έξι φορές την περίμετρο της γης, βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού» και σημείωσε ότι το χαμηλό ενεργειακό κόστος και η αλληλοεξάρτηση της ενέργειας βασίζονται ιδιαίτερα στα δίκτυ διανομής, τη μεταφορά ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό τους.

Σημείωσε, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ συμβάλλει σε αυτούς τους στόχους ενώ γνωστοποίησε ότι από το 2018, οπότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες υπολογίζονταν σε 4 Gigawatt (GW), τo 2022 αυξήθηκαν σε 6 GW και ο στόχος είναι ως το τέλος του 2023 να φτάσουν κοντά στο 10 GW, υπό προϋποθέσεις. «Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 158% σε 4 χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «το 2022 σχεδιάζουμε να συνδέσουμε 3.500 πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυό μας. Κάθε μέρα 16 νέα σχέδια συνδέονται, ενεργοποιούνται και λειτουργούν στο δίκτυό μας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του τεχνολογικού ομίλου Eunice Energy Group, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, επισήμανε, ότι ο όμιλος προσπαθεί να ενσωματώσει σχέδια υποδομών, διανομής ενέργειας με διεθνείς διασυνδέσεις και σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαφορετικής κλίμακας μαζί με νέες τεχνολογίες, που θα επιτρέψουν στη χώρα και την περιοχή να γίνουν ενεργειακό κέντρο και να διαθέτουν μια ποικιλία πηγών ενέργειας.

«Εισάγοντας τις διεθνείς διασυνδέσεις ενέργειας, σε συνδυασμό με τεχνολογίες έξυπνων δικτύων (smart grid technologies), μπορούν διεθνείς φορείς να συνεισφέρουν ανανεώσιμη ενέργεια στο ελληνικό σύστημα. Επιτρέποντας ειδικότερα την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από την Αίγυπτο ή την ευρύτερη περιοχή της να περάσει από την Ελληνοαφρικανική διασύνδεση ενέργειας, είμαστε σε θέση να εισάγουμε χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια στο σύστημα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μπαταριών μεγάλης κλίμακας και με το όφελος της διαφοράς ώρας που δίνει τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας σε επωφελείς τιμές», πρόσθεσε. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει πλέον στο χώρο των υποδομών μαζί φυσικά με τους παραδοσιακούς φορείς.

Στο σύστημα μεταφοράς ενέργειας αναφέρθηκε, τέλος, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης & Στρατηγικής Συστημάτων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Ιωάννης Μάργαρης, επισημαίνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ αφενός είναι επενδυτής στο σύστημα μεταφοράς ενέργειας και υλοποιεί ένα πρόγραμμα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030, αφετέρου είναι υπεύθυνος για την επάρκεια του συστήματος.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο επέκτασης των υπαρχουσών διασυνδέσεων δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι άρχισε το σχέδιο των διασυνδέσεων για τα νησιά και πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια πολύ σύγχρονη διασύνδεση στις Σποράδες, ενώ ξεκίνησε η διασύνδεση της Νάξου με την Σαντορίνη και προχωρά η υλοποίηση του υποσταθμού στη Σαντορίνη. Εντός του 2022 ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος να συμβασιοποιήσει το πλάνο διασύνδεσης της Αττικής με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων (τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο), ενώ, επίσης, ένα μεγάλο σχέδιο που υλοποιείται είναι η διασύνδεση μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με στόχο τη λειτουργία της εντός του 2024.

Παράλληλα, προχωρά ο εκσυγχρονισμός των διασυνδέσεων στα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Τέλος, εντός του 2022 ολοκληρώνεται o ανατολικός διάδρομος εξαιρετικά υψηλής τάσης μεταξύ Μεγαλόπολης και Κορίνθου και ο υποσταθμός στην Κόρινθο και θα υπάρχει η δυνατότητα συμβασιοποίησης της γραμμής μεταξύ Κορίνθου και Κουμουνδούρου.

Το Φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics), με την υποστήριξη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σε στρατηγική συνεργασία με το Ατλαντικό Συμβούλιο και το Παγκόσμιο Ενεργειακό Ινστιτούτου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.