Αποφασιστικό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία από τη ρωσική εισβολή

0
5

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συντριπτικά αποτελέσματα για την ουκρανική οικονομία, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί στο β' τρίμηνο του 2022 κατά 37% σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021), καθώς οι υποδομές, οι εξαγωγές και η κατανάλωση στη χώρα κατέρρευσαν, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Μετά από μια "βουτιά" 15% του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο, το τσάκισμα της οικονομίας της Ουκρανίας στην περίοδο Απριλίου – Ιουνίου εκθέτει τον βαθμό της καταστροφής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος του Βλάντιμιρ Πούτιν,  ο οποίος έχει οδηγήσει υπό κατοχή περίπου το 20% του εδάφους της χώρας, έχει αποδιοργανώσει πλήρως εξαγωγικούς κλάδους – κλειδιά και έχει αφήσει μια κυβέρνηση σε αναζήτηση πόρων και όπλων για την υπεράσπιση της χώρας.

Πέραν των δεκάδων χιλιάδων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες, τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα μιας ματιάς στον οικονομικό απολογισμό του πολέμου. Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, η οποία διατήρησε το βασικό επιτόκιό της σταθερό στο 25% στη συνεδρίασή της νωρίτερα, ανέφερε ότι οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης συνδέεται με το τέλος της ενεργού φάσης του πολέμου.  

Ορισμένοι δείκτες, ωστόσο, δίνουν και κάποια αισιόδοξα μηνύματα για τον Αύγουστο, καθώς ορισμένα φορτία σιτηρών άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η περίοδος του θερισμού έδειξε έδειξε αύξηση της παραγωγής στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας.