Αύξησε τα επιτόκια 0,75% η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

0
3

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%, στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία 15 χρόνια- καθώς ακολούθησε τις άλλες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.

Η SNB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής στο 0,5% από το -0,25% που είχε τεθεί τον Ιούνιο. Προηγουμένως, τα ελβετικά επιτόκια ήταν "παγωμένα" στο -0,7%% για χρόνια, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να τιθασεύσει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η SNB θα αύξανε το επιτόκιο στο 0,5%.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι αυξάνοντας το επιτόκιο "αντισταθμίζει την εκ νέου αύξηση της πληθωριστικής πίεσης και τη διασπορά του πληθωρισμού σε αγαθά και υπηρεσίες που έχουν μέχρι στιγμής επηρεαστεί λιγότερο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής της SNB θα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Για να παράσχει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι επίσης πρόθυμη να κινηθεί στην αγορά συναλλάγματος, όπου είναι απαραίτητο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η SNB προσαρμόζει την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο θετικό περιβάλλον επιτοκίων.