Αυτές οι συσκευές στο σπίτι καίνε το περισσότερο ρεύμα

0
3

Από ένα παλιό ψυγείο έως ένα πιστολάκι μαλλιών, κάποιες συσκευές μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά τον λογαριασμό ενέργειας στο σπίτι.

Οι εποχές επιβάλλουν προσοχή όσον αφορά τη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι, τόσο για λόγους οικολογικής συνείδησης, όσο, φυσικά, και για να μην βρεθείτε στην άβολη θέση του να ανοίγετε φακέλους με υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς. Η αλήθεια είναι πως ο πονοκέφαλος από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των παρόχων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, μπορεί να μειωθεί αν προσέξετε λιγάκι περισσότερο στο σπίτι σας. Υπάρχουν συσκευές που καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια και που πρέπει να είστε προσεκτικοί ή και φειδωλοί κατά τη χρήση τους – ή και απλά να τις αντικαταστήσετε. Ας δούμε ποιες.

Ψυγείο

Από τις συσκευές που, αναγκαστικά, βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία και, φυσικά, ως επακόλουθο καταναλώνουν αρκετή ενέργεια (ένα ψυγείο μπορεί να έχει ισχύ από 150 έως 400W). Τι πρέπει να προσέξετε; Αν έχετε κάποιο παλιό ψυγείο εξαιρετικά ενεργοβόρο, σκεφτείτε τη λύση της αντικατάστασης με μία νέα πρόταση υψηλής ενεργειακής κλάσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα νέα ψυγεία καταναλώνουν έως και 80% λιγότερο ρεύμα από το πιο παλιά μοντέλα. Ακόμη, για μικρότερη κατανάλωση, μην τοποθετείτε ζεστά φαγητά μέσα και μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του ψυγείου σας ή, αν το κάνετε, μην το αφήνετε ανοιχτό για πολλή ώρα.

Φούρνος/Κουζίνα

Ο φούρνος είναι σίγουρα από τις συσκευές που καίνε αρκετά, ειδικά αν επιλέξετε να τον χρησιμοποιείτε καθημερινά και σε κάθε σας μαγείρεμα (ένας φούρνος έχει ισχύ 2000 έως 4000W και, όπως αντιλαμβάνεστε, σημαντική ισχύς σημαίνει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας).

Τι μπορείτε να κάνετε; Φροντίστε να παρασκευάζετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη συσκευή, ώστε να μαγειρεύετε λιγότερες μέρες την εβδομάδα. Σκεφτείτε την περίπτωση να χρησιμοποιείτε άλλου τύπου συσκευές όταν μπορείτε, π.χ. κάποιο slow cooker που καίει σημαντικά λιγότερο ρεύμα (παρόλο που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψήσει ένα φαγητό) ή μία ψησταριά.

Θερμοσίφωνας

Ένας θερμοσίφωνας καίει υπερβολικά πολύ ρεύμα (έχει ισχύ από 3000 έως 5500W), επομένως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση. Δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά, ενώ ίσως είναι καλό να επενδύσετε σε έναν ηλιακό, που, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, δύσκολα θα σας αφήσει χωρίς ζεστό νερό.

Πλυντήριο

Ένα πλυντήριο πιάτων ή ρούχων μπορεί επίσης να καταναλώσει αρκετό ρεύμα, με ισχύ που μπορεί να φτάσει έως τα 3200W. Και σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι καλό να επενδύσετε σε μία συσκευή με υψηλή ενεργειακή κλάση. Χρησιμοποιήστε – ειδικά το πρώτο – μόνο όταν είναι απαραίτητο, αξιοποιήστε τα οικολογικά προγράμματα και μην το βάζετε μπροστά αν δεν γεμίσει.

Πιστολάκι μαλλιών

Δεν είναι, όμως, μόνο οι μεγάλες οικιακές συσκευές που έχουν σημαντική επιβάρυνση στον λογαριασμό σας. Το πιστολάκι είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές που έχετε στο σπίτι (1800 έως 2500W). Σκεφτείτε πριν το χρησιμοποιήσετε λοιπόν, ειδικά όταν ο καιρός και οι καταστάσεις το επιτρέπουν.

Κλιματιστικό

Μία συσκευή με ισχύ 900 έως 5000W και σίγουρα από εκείνες που επιβαρύνουν πολύ το πορτοφόλι σας. Εδώ ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό πώς, όσο παλαιότερης τεχνολογίας συσκευή έχετε, τόσο θα σας κοστίσει περισσότερο. Ένα κλιματιστικό που μπορεί να έχετε για πάνω από 10 χρόνια μπορεί να επηρεάσει τον λογαριασμό σας σημαντικά, με τη διαφορά να φτάνει έως και το 30%. Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση και αγορά νέου.

Η λύση είναι η αγορά ενεργειακά αποδοτικών συσκευών

Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να κάνετε οικονομία είναι να προβείτε στην αγορά μίας νέας ενεργειακά αποδοτικής πρότασης, που θα σας προσφέρει απόσβεση σε λίγα χρόνια. Το τελευταίο διάστημα έτρεξε στην Ελλάδα το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε τις παλιές ενεργοβόρες προτάσεις σας. Η στηρίζει το πρόγραμμα και ενισχύει την προσπάθειά σας να εξοικονομήσετε ενέργεια για το περιβάλλον και χρήματα για τις ανάγκες σας. Αποκτώντας το νέο δάνειο Green Fast Loan μπορείτε να αγοράσετε πράσινες οικιακές συσκευές, να αντικαταστήσετε παλιές συσκευές σας που καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Mπορείτε να αποκτήσετε το δάνειο Green Fast Loan ακόμη κι αν δεν ενταχθείτε στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή».

Με το Green Fast Loan, μπορείτε να αγοράσετε αποκλειστικά πράσινα προϊόντα, όπως συσκευές θέρμανσης και κλιματισμού, π.χ. θερμοπομπούς, κλιματιστικά, λευκές οικιακές συσκευές, π.χ. κουζίνες, φούρνους, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, καταψύκτες, αλλά και συσκευές οικολογικής μετακίνησης, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ ή ηλεκτρικά πατίνια.

Κάνοντας την αίτησή σας έως και 30.09.2022, αποκτάτε από €300 – €5.000 χωρίς έξοδα δανείου. Αξιοποιώντας το Phygital μοντέλο λειτουργίας της, η Τράπεζα διαθέτει το Green Fast Loan από το δίκτυο καταστημάτων της αλλά και από τα ψηφιακά της κανάλια, e-Banking και Eurobank Mobile App. Η αίτησή σας ολοκληρώνεται σε τρία απλά βήματα μόνο με το εκκαθαριστικό σας. Εφόσον εγκριθεί, υπογράφετε εκείνη τη στιγμή, για να γίνει αμέσως η εκταμίευση. Διαμορφώνετε εσείς το ποσό της δόσης που θα πληρώνετε κάθε μήνα, μπορείτε να εξοφλήσετε το Green Fast Loan σας οποιαδήποτε στιγμή πριν λήξει χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ έχετε δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να συμπληρώσετε την online αίτησή σας για Green Fast Loan ή έχετε απορίες μετά την ολοκλήρωσή της, τηλεφωνήστε στην ειδική γραμμή εξυπηρέτησης για τα online προϊόντα στο 2109555455, Δευτέρα-έως Παρασκευή 09:00-17:00.

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν πράσινο τρόπο ζωής, φροντίζοντας τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας. Προσέχοντας να χρησιμοποιούμε σωστά τις οικιακές μας συσκευές, αλλά και να αποκτήσουμε νέες, με υψηλή ενεργειακή κλάση, κάνουμε σημαντικά βήματα προς μία green ζωή. Επιλογές όπως το Green Fast Loan μπορούν να μας βοηθήσουν σε νέες οικολογικές αγορές, πιο εύκολα από ποτέ, με μερικές μόνο κινήσεις.