Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Σε ποια θέση κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ 165 χωρών

0
3

Πτώση εννέα θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Ειδικότερα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 85η θέση μεταξύ 165 χωρών, για την κατάταξη δε, αξιοποιήθηκαν δεδομένα του 2020.

Αναλυτικώς, η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

*Μέγεθος του κράτους: 153η θέση

*Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54η θέση

*Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75η θέση

*Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18η θέση

*Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 143η θέση.

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντιστοίχως. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Πιο κάτω, στην 7η θέση είναι οι ΗΠΑ, στην 12η η Ιαπωνία, στην 25η η Γερμανία, στην 44η η Ιταλία, στην 54η η Γαλλία. 'Αλλες ισχυρές χώρες του πλανήτη είναι χαμηλότερα, όπως η Ινδία (89η), η Ρωσία (94η), η Βραζιλία (114η) και η Κίνα (116η).

Για την έκθεση και τις φετινές επιδόσεις, ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε: «Η πτώση εννέα θέσεων που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας μπορεί ως ένα βαθμό να οφείλεται στο μέγεθος της έκτακτης κρατικής στήριξης για την ενίσχυση της οικονομίας, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός για τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών και ευρύτερα τους πολίτες της χώρας».

Παράλληλα, ο νομικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Τάσος Αβραντίνης επεσήμανε ότι η Ελλάδα από το 2000 έχει πέσει 50 θέσεις ως προς την οικονομική ελευθερία, γεγονός που, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «υπονομεύει σοβαρά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και τις ευκαιρίες δημιουργίας και προκοπής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ