Διχασμένη η Ευρώπη για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

0
3

Πολλά κράτη της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico είναι τώρα υπέρ της παρέμβασης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου κάποιου είδους πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, οι απόψεις παραμένουν διχασμένες σε άλλες προτάσεις, όπως ο καθορισμός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αν και η Γερμανία λαμβάνει τώρα πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξακολουθεί να ανησυχεί μήπως η διακοπή του αερίου θα έχει κλιμακωτές επιπτώσεις σε όλο το μπλοκ. «Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Άλλοι, όμως, έδειχναν αμέτοχοι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει τη Δευτέρα ότι «αν η Επιτροπή αποφασίσει να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που αγοράζεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα υποστήριζε ένα τέτοιο μέτρο».

Η Βαρσοβία προχωρά ένα βήμα παραπέρα και θα προτείνει τον περιορισμό της τιμής όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε Πολωνός διπλωμάτης στο Politico. Υπάρχει επίσης επιφυλακτικότητα σχετικά με την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αν και οι απόψεις αρχίζουν να αλλάζουν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι το μπλοκ χρειάζεται «μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ανησυχία, ωστόσο, είναι πως ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για προμήθειες, ειδικά σε βιομηχανικούς καταναλωτές.

Πολλές χώρες-μέλη έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να παραδώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα με αντάλλαγμα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Βερολίνο.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν εισαγάγει σαρωτικά σχέδια εξοικονόμησης ενεργειακής ζήτησης που περιλαμβάνουν όρια θερμοκρασίας για τις επιχειρήσεις. Ορισμένοι σχεδιάζουν απροσδόκητους φόρους στα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια θα κατανείμουν στους καταναλωτές.

Την Παρασκευή η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Η Τσεχία, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα.

Η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Σικέλα.

Οι Τσέχοι, που ασκούν επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, έχουν συντάξει έναν κατάλογο προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες», προσωρινή αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, περιορισμού εσόδων από παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αξιολόγηση του αντίκτυπου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

«Μαύρη» πρόβλεψη της Citigroup

«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής στην έρευνα εμπορευμάτων της Citigroup Inc, Εντ Μορς
σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg. Ο Μορς εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή θα χρειαστεί χρόνος για την αντικατάσταση του χαμένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Δεν θα είναι περίεργο αν ξαναρχίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς φτάνουμε στο τέλος της περιόδου προμήθειας», πρόσθεσε ο Μορς, αναφερόμενος στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σύντομα θα ξεμείνει από αγορές για να πουλήσει το προϊόν. «Η Ρωσία θα βγάλει πολλά χρήματα από αυτό».