ΕΕ: Ανακοινώνει πακέτο εθνικών μέτρων για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από τις αυξημένες τιμές ενέργειας

0
3

Τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, θα κάνει στην ετήσια ομιλία της σήμερα στις 10:00 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα σταθεί ιδιαίτερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα αναλύσει τις επιλογές που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή  για κοινές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στην  προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση και παράλληλα να στηριχθούν οι πολίτες-καταναλωτές στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η κ. Φον Ντερ Λάιεν θα κληθεί  να δώσει απαντήσεις για την μη έγκαιρη ευρωπαϊκή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την πλευρά της Ρωσίας, και παράλληλα να περιγράψει τις συνολικές  πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα.

Η φετινή ομιλία της Επιτρόπου θεωρείται και είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα πρέπει να επιλυθούν συγκεκριμένα  θέματα  όπως η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου. Παράλληλα η ΕΕ θα συνεχίσει  τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν,  αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σχέδια που προβλέπουν την είσπραξη των έκτακτων κερδών από τις εταιρίες ενέργειας, αλλά και την επιβολή περικοπών στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την αυξημένες τιμές της ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν τις γραμμές παραγωγής τους, αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Σήμερα, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος  της κ. Φον Ντερ Λάιεν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μία σειρά από εθνικά μέτρα στο πλαίσιο μιας συνολικής αντίδρασης και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters σε ένα προσχέδιο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται η φορολόγηση των πλεονασματικών εσόδων από τις ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε οι κυβερνήσεις, να συγκεντρώσουν χρήματα για τις δαπάνες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας.