Ε.Ε.: Σήμερα η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

0
4

Με ένα δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών συνεδριάζουν σήμερα (9/9) οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν. Στόχος η αναζήτηση κοινού τόπου, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το πρώτο μπλοκ που απορρίπτει την βασική εισήγησή για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στις 09:30 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι αφίξεις των υπουργών Ενέργειας δίνοντας ένα πρώτο κλίμα από τις δηλώσεις που θα κάνουν προσερχόμενοι. Ήδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων την Τετάρτη ήδη διατυπώθηκαν διαφωνίες σχετικά με το πλαφόν, στη βάση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να συνδέεται και με τις κυρώσεις.

Η κάθε μία χώρα διαφωνεί για τους δικούς της λόγους, αλλά γενικότερα αυτό που προκύπτει, είναι ότι δεν επιθυμούν ολομέτωπη σύγκρουση με την Ρωσία για μία πρόταση που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ίσως την επιδεινώσει κιόλας. Λένε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι τιμές, καθώς δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη -και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο- το μέτρο θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Συνολικά 8 μέτρα περιλαμβάνονται στο non paper της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και:

• Υποχρεωτική εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στη βιομηχανία κατά 5% σε ώρες αιχμής
• Αποζημίωση για επιχειρήσεις που θα μειώσουν την παραγωγή τους
• «Έξυπνα» αλλά υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης στα νοικοκυριά
• Επιβολή πλαφόν στα 200€/MWh για τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός του φυσικού αερίου
• Φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών

Με πληροφορίες από ΕΡΤ