Εφιαλτικό σπιράλ με τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου

Μεγάλο άλμα κάνουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Μόσχας ότι ενδέχεται να κόψει τις προμήθειες μέσω της Ουκρανίας, του τελευταίου συνδέσμου που παραδίδει το καύσιμο στη δυτική Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά έως και 12% για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αφενός μετά τις ρωσικές απειλές και αφετέρου μετά τις καταστροφές που έγιναν στους αγωγούς Nord Stream της Βαλτικής, τους οποίους η Ευρώπη θεωρούν ως πράξη σαμποτάζ.

Η κατάσταση εντείνει τις ανησυχίες για ελλείψεις φυσικού αερίου ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης αντισταθμίζοντας τις προσπάθειες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να γεμίσουν γρήγορα τις αποθήκες τους και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Η ρωσική Gazprop PJSC προειδοποίησε την Τρίτη ότι λόγω «νομικών διαφωνιών» απειλούνται οι ροές φυσικού αερίου μέσου της Ουκρανίας. Αν αυτές σταματήσουν οι δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί, ενώ η οποία προμήθεια θα γίνεται μόνο μέσω του αγωγού TurkStream, που στέλνει αέριο στην Τουρκία και σε κάποιες χώρες της νότιας και νοτιανατολικής Ευρώπης.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 11% στα 206 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά από αύξηση της τάξης του 7,1% χθες. Η αγορά φυσικού αερίου βίωσε νέες αναταράξεις αυτή την εβδομάδα μετά τις ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, εξέλιξη που σημαίνει ότι η σύνδεση, η οποία είχε κλείσει τον περασμένο μήνα, δεν θα φέρει καύσιμα στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι εντάσεις αυξήθηκαν επίσης καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται για την προσάρτηση ενός μεγάλου τμήματος ουκρανικού εδάφους, μετά τα εσπευσμένα δημοψηφίσματα που έστησε.

Η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αφήνει πιο εκτεθειμένη σε τυχόν διακοπές στον εφοδιασμό των ΗΠΑ. Ο τυφώνας Ίαν οδήγησε στο κλείσιμο ορισμένης παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, εγείροντας ανησυχίες για τυχόν περιορισμούς και σε αυτή την πηγή εφοδιασμού