Eurostat: Το ψωμί… ψωμάκι λένε ήδη στην Ευρώπη – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές και στην Ελλάδα

0
2

Χωρίς προηγούμενο είναι οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες ώθησαν τον Αύγουστο το κόστος του βασικότατου τροφίμου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις και σίγουρα πάνω από τον ευρωπαικό μέσο όρο καταγράφονται στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία, κατά +66%, στη Λιθουανία κατά +33%, και στην Εσθονία και τη Σλοβακία (και οι δύο +32%).

Ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (+10%).

Μάλιστα, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται σε 9,1%, σφίγγοντας ασφυκτικά τη θηλιά της ακρίβειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, η μέση τιμή του ψωμιού, που βρίσκεται στη βάση της διατροφής, εκτινάχθηκε τον Αύγουστο σε ετήσια βάση κατά 18%, γεγονός το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στη διαταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Eurostat, η αντίστοιχη αύξηση τον Αύγουστο το 2021 ήταν 3%.