Γερμανικός Τύπος: Δεν είναι μονόδρομος η κρατικοποίηση της Uniper

Η πιθανή κρατικοποίηση της Uniper, του αποκλειστικού εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, σχολιάζεται σχεδόν από όλες τις γερμανικές εφημερίδες.

Ενδεικτικό το σχόλιο της Südeutsche Zeitung «Χαμένοι ή χαμένοι».

Εάν η Uniper καταρρεύσει εκατοντάδες μεγάλοι πελάτες της θα έμεναν χωρίς φυσικό αέριο. Οι βιομηχανίες θα σταματούσαν αναγκαστικά τη παραγωγή και οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θα μπορούσαν πλέον να προμηθεύσουν τα νοικοκυριά. Λίγο πριν το ξεκίνημα του χειμώνα μια κατάρρευση της συστημικής Uniper δεν αποτελεί επιλογή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να κρατικοποιήσει εδώ και τώρα την Uniper. Όπως κάνει ούτως ή άλλως σήμερα, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει στην παραπαίουσα εταιρία περαιτέρω πιστώσεις. Θα ήταν μάλιστα η καλύτερη λύση. Διότι δεν θα χρειαζόταν το γερμανικό δημόσιο να ασχολείται επ' αόριστον με ένα πάροχο, του οποίο το σημαντικότερο πεδίο δραστηριοποίησης δεν έχει πλέον καμία αξία.

Με τις πιστώσεις η Uniper έχει τη δυνατότητα να επιζήσει δύο ακόμα εβδομάδες μέχρι την 1η Οκτωβρίου όταν αρχίσει να ισχύει η έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου. Με αυτήν ο πάροχος αποκτά τη δυνατότητα να μετακυλήσει το 90% του κόστους για την παροχή αερίου στους πελάτες του. Έτσι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί αισθητά.

Πηγή: Deutsche Welle, Capital