Η Αργεντινή αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης και υψηλό πληθωρισμό το 2023

0
2

Η Αργεντινή, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας της κυρίως λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για να ελεγχθεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, αναμένει ότι το 2023 θα σημειωθεί απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί μεν, αλλά θα παραμείνει υψηλός, περί το 60%, κατά τις αδρές γραμμές του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας.

Παράλληλα, οι εξαμηνιαίοι αριθμοί για τη φτώχεια, που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Instituto Nacional de Estadística y Censos, INDEC) δείχνουν πως αν και μειώθηκε, συνέχισε να πλήττει το πρώτο εξάμηνο το 36,5% του πληθυσμού, έναντι του 37,3% το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αντίθετα, η ακραία φτώχεια αυξήθηκε κατά 0,6% και πλήττει το 8,8% του πληθυσμού, ή με άλλα λόγια 2,6 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να «γεμίσουν το καλάθι βασικών τροφίμων» με τα εισοδήματά τους, τόνισε το INDEC.

Το πανόραμα πάντως δείχνει αισθητή βελτίωση σε σύγκριση με την περίοδο της παράλυσης της δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας, όταν η φτώχεια έπληττε το 42% των Αργεντινών και η ακραία φτώχεια το 10,5%, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η έρευνα του INDEC διενεργήθηκε σε 31 αστικά κέντρα, που αντιπροσωπεύουν 29 εκατ. κατοίκους, όχι το σύνολο των 47 εκατ. πολιτών της Αργεντινής. Όμως προσφέρει συνολική εικόνα, θεωρείται πως αντανακλά την κατάσταση σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το INDEC, η φτώχεια πλήττει πάνω από τον μισό πληθυσμό (το 50,9%) κάτω των 14 ετών, ποσοστό επίσης μειωμένο σε σύγκριση με αυτό που καταγραφόταν πριν από έναν χρόνο (54,3%).

Στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα παρουσίασε σε αρμόδια επιτροπή το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, που χαρακτήρισε «ρεαλιστικό», επιμένοντας στην ανάγκη να «βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του κόσμου με ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς».

Παρά την αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από την πανδημία και τη μείωση της ανεργίας από το 9,6% στο 6,9% σε έναν χρόνο, η φτώχεια δεν μειώθηκε δραστικά. Εν μέρει διότι οι δουλειές που προσφέρονται είναι επισφαλείς ή ανεπίσημες, εν μέρει διότι οι μισθοί δεν ακολουθούν τον χρόνιο πληθωρισμό, που έφθασε το 56,4% τους πρώτους οκτώ μήνες το 2022 και η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα κυμαίνεται περί το 90% στα τέλη του 2022.

Σε σύγκριση με τη θεαματική ανάκαμψη μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας (ανάπτυξη 10,3% το 2021), ο δυναμισμός της οικονομίας το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να γνωρίζει την επιβράδυνση που παρατηρείται φέτος. Σε 12 μήνες, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν 6,4% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πως η Αργεντινή θα κλείσει το 2022 με ανάπτυξη 4%.

Μολαταύτα, ο κ. Μάσα εκτιμά πως η Αργεντινή θα μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 1,9% του ΑΕΠ, όπως ορίζεται στους στόχους της συμφωνίας με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.