Η FedEx βυθίζει τη Wall Street

0
3

Με μεγάλη πτώση κινούνται οι κύριοι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της FedEx να αποσύρει τις οικονομικές προβλέψείς της, σημαίνοντας συναγερμό για τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση της  επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ σήμερα λαμβάνει χώρα και το λεγόμενο triple witching όπου θα πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών – δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών.  

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow χάνει 350 μονάδες ή 1,15% στις 30.600, μία μέρα μετά το χαμηλότερο κλείσιμό του από τα μέσα Ιουλίου. Ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 1,5% στις 3.840 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,85% στις 11.335 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη οι 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 21 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Johnson & Johnson στο +1,45%, Merck (+1,28%) και Walgreens Boots που υπερβαίνει οριακά το +1%. Στον πυθμένα, βαριές απώλειες άνω του 4% για την Boeing και ακολουθούν οι Salesforce (-2,56%), Goldman Sachs (-2,44%), Walt Disney (-2,38%) και American Express (-2,2%).  

Οι σημερινές απώλειες ωθούν σε εβδομαδιαία βάση τον Dow σε απώλειες άνω του 5% και των S&P 500 – Nasdaq πέριξ του -5%.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική FedEx -η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς για την παγκόσμια οικονομία και για τον ευρύτερο κλάδο logistics- απέσυρε τις οικονομικές της προβλέψεις που είχε εκδώσει μόλις πριν από τρεις μήνες, σηματοδοτώντας ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν για είδη πρώτης ανάγκης όπως αέριο και τρόφιμα, εν όψει της περιόδου των διακοπών, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αποθαρρύνουν τις περιστασιακές αγορές.

Η μετοχή της FedEx κατρακυλά κατά περίπου 25% στα 155,25 δολάρια και συμπαρασύρει την ανταγωνίστρια UPS σε πτώση 5,5%, ενώ εταιρείες λιανικών πωλήσεων όπως η Amazon.com και η Target υποχωρούν επίσης κατά 3,6% και 1,3% αντίστοιχα.  

«Το γεγονός ότι η FedEx αναμένει πως η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση έχει κάνει τους traders να κινούνται επιφυλακτικά και δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να αγοράσουν τώρα», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade.

«Πολύ πιθανό να δούμε το ίδιο σήμα και από άλλες εταιρείες τις επόμενες ημέρες και αυτό θα επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα», πρόσθεσε ο Aslam.

Αρνητικό σήμα εξέπεμψε ήδη η General Electric που διολισθαίνει κατά 3,5%, αφού η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Carolina Happe δήλωσε σε συνέδριο για επενδυτές ότι οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ασκούν πιέσεις στον Όμιλο.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρότερη του αναμενομένου άνοδο σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan για τον Σεπτέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στις 59,5 (έναντι 58,2 μονάδων τον Αύγουστο), ενώ οι προβλέψεις τον ήθελαν να αγγίζει τις 60 μονάδες.