Ιταλία: Κλείδωσαν τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας

Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τα κύρια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως μετέδωσε πρόσφατα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ιταλία η θερμοκρασία των καλοριφέρ στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ιδιωτικά γραφεία και τις κατοικίες, πρόκειται να μειωθεί κατά ένα βαθμό, με παράλληλη μείωση λειτουργίας τους κατά μία ώρα την ημέρα . Αποφασίσθηκε επίσης ότι φέτος τα καλοριφέρ θα παραμείνουν αναμμένα συνολικά δεκαπέντε ημέρες λιγότερο απ' ό,τι πέρυσι.

Το ιταλικό υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης στον σχετικό κανονισμό αναφέρει ότι από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας. Στόχος της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι είναι να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην χώρα κατά 5,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τις επόμενες ημέρες ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει, αναλυτικά όλα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως και τις οικονομικές αρωγές προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ιταλία εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από την Ρωσία, αλλά έκτοτε κινήθηκε γρήγορα για να αναζητήσει εναλλακτική τροφοδοσία και να μειώσει την εξάρτησή της από την Μόσχα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα, οι θερμοστάτες σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και άλλα δημόσια κτίρια θα ρυθμιστούν στους 19° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν και στους 17° Κελσίου στους βιομηχανικούς χώρους.

Η θέρμανση θα λειτουργεί καθημερινά μία ώρα λιγότερο.

Η Ρώμη βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το βιομηχανικό λόμπι της Confindustria με στόχο συμφωνία για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση.

Η Ιταλία ελπίζει ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μειώσουν κατά 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά την περίοδο από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο και σχεδιάζει να περικόψει άλλα 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό μπορεί να αυξηθεί μέσω άλλων μέτρων που θα ενθαρρύνουν τους ιδιώτες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για την μείωση της κατανάλωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική ζήτηση μπορεί να μειωθεί κατά 15%, σύμφωνα και με τα ευρύτερα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ιταλία έχει πληρώσει τις δεξαμενές του φυσικού αερίου κατά 83% στις αρχές του Σεπτεμβρίου εν όψει των κρύων χειμερινών μηνών.