Και ξαφνικά πάνω από 200 ευρώ το φυσικό αέριο

0
3

Όλη την εβδομάδα παρακολουθούσαμε την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μέχρι που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έκανε πάλι το θαύμα της. Ξαφνικά μετά τους χειρισμούς της Κομισιόν η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τετάρτη, άρχισε να ανεβαίνει «ακυρώνοντας» το όποιο όφελος των προηγουμένων.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι παράγοντες της αγοράς άρχισαν να εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να απομακρύνεται από την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου. Τις σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε και πάλι το πρακτορείο Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 5,4% στα 209,50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν εισφορά στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και περικοπές στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το μπλοκ.

Η Κομισιόν, ωστόσο, υπαναχώρησε από το αρχικό σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το κατά πόσον η επιβολή πλαφόν θα βοηθούσε ή θα έβλαπτε τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει χειμώνα, αν και διπλωμάτες από ορισμένα κράτη εξακολουθούν να πιέζουν για το μέτρο.
"Με την προοπτική ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου να υποχωρεί, η αγορά βρίσκει μομέντουμ", δήλωσαν οι αναλυτές της Engie EnergyScan.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν υποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες εν μέσω συζητήσεων για τα μέτρα της ΕΕ.
Ενώ η Ευρώπη πέτυχε πρόωρα τον στόχο για την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά 80% έως τον Νοέμβριο, οι ανησυχίες για την προσφορά φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα συνεχίζουν να επικρατούν στην αγορά.
Οι ροές προς τα ανατολικά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς την Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ οι ροές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ήταν σταθερές και ο αγωγός Nord Stream 1 παραμένει κλειστός.