Κατά του πλαφόν στην προμήθεια ρωσικού αερίου και η Ελλάδα – Σε δύσκολη θέση η Φον ντερ Λάινεν

Κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου και υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Ουσιαστικά πολιτικοί αναλυτές σε όλη την Ευρώπη εκτιμούν ότι η κυρία Φον ντερ Λάινεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη των κρατών μελών και οι προτάσεις της, ειδικά για την ενέργεια, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, ενώ ένα μπλοκ χωρών εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αντιμετωπίζει το δικό της «Βατερλό» και οδεύει προς την… έξοδο.

Την θέση κατά της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος έκανε και τις σχετικές διαρροές. Ο Έλληνας υπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής.

Στα μέτρα που αποσκοπούν να ανακουφίσουν τα 27 κράτη-μέλη από τις αστρονομικές τιμές του φυσικού αερίου και θα αποτελέσουν την πρώτη -αλλά ετεροχρονισμένη- ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος, υπάρχουν ήδη οι σοβαρές ενστάσεις, κάτι που δείχνει και το βαθμό δυσκολίας για να υπάρξει μια κοινή αντίληψη στο συμβούλιο υπουργών.

Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε ανοικτά ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα, προτάσσει το πλαφόν στη τιμή του TTF με συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει στην ΕΕ εδώ και μήνες και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά.

Αντίθετα, η οριστική διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τις Ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, μεγαλώνοντας την ανάγκη των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το σκεπτικό με το οποίο διαφοροποιεί την θέση της η Ελλάδα διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστας Ξιφαράς.