Κάτω από τα 200 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

0
4

Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου αφού είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα δυσθεώρητα ύψη που είχε διαμορφωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις συγκλίνουν ότι το φυσικό αέριο είναι ακόμη υπερτιμημένο και μάλιστα πολύ και ότι οι επόμενοι μήνες οι τιμές θα διαμορφώνονται ολοένα και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως, η αγορά αναμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει πτώση 6,2% στα 194 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, υποχώρησε έως και τα 190 ευρώ.

Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή του έτους. Η Goldman Sachs αναμένει ότι θα μειωθούν στο μισό από τα σημερινά επίπεδα κάποια στιγμή το α' τρίμηνο του 2023.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης είναι γεμάτοι κατά 84%, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας.  

Η περιοχή προσθέτει επίσης περισσότερες εγκαταστάσεις για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με τον τελευταίο τερματικό σταθμό να εγκαινιάζεται στην Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα.  

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αναμένεται να αυξηθούν κατά 16% σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, καθώς ξεκινούν νέα πρότζεκτ στις ΗΠΑ και τη Μοζαμβίκη, ανέφερε η Goldman Sachs. Παρόλα αυτά, ένας κρύος χειμώνας στην Ασία και μια οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό για τα φορτία.