Μία ανάσα από τα 180 ευρώ το φυσικό αέριο που συνεχίζει την πτωτική του πορεία

Tο ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει πτώση 3,4% στα 184 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, υποχώρησε έως τα 181,50 ευρώ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει την Τετάρτη ένα σχέδιο πέντε σημείων, με την ΕΕ να επιδιώκει να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας και να παράσχει ρευστότητα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κρίση από το να πλήξει την ευρύτερη οικονομία.

«Αυτό που είναι πιθανό να ανακοινωθεί είναι ένα "κοκτέιλ" μεταρρυθμίσεων της αγοράς και ανώτατων ορίων τιμών που θα αναδιαμορφώνει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας», ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup.

Ενώ τα μέτρα βρίσκονται υπό επεξεργασία, οι αποθήκες φυσικού αερίου συνεχίζουν να γεμίζουν, με την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης να απέχει μόλις δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες κατά 84%, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, και στο 88% στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της, η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίσει τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές πλην του φυσικού αερίου.

Αυτό θα γίνει μέσω ενός πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λιγνίτη ή πυρηνική ενέργεια.