Νέα πτώση κατά 15% στην τιμή του φυσικού αερίου

0
4

Όλο και περισσότεροι αναλυτές της ενεργειακής αγοράς και ειδικότερα εκείνης του φυσικού αερίου συντείνουν στην άποψη ότι οι βίαιες ανατιμήσεις ανήκουν στο παρελθόν και ότι οι τιμές ακολουθούν συγκεκριμένη καθοδική τάση, αναζητώντας το νέο σημείο ισορροπίας.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) διαπραγματεύεται στα 205,5 ευρώ η μεγαβατώρα, με «βουτιά» άνω του 15% εντός της ημέρας.

Η Μόσχα δείχνει ότι θα επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κρίσιμου γερμανικού αγωγού Nord Stream, ανακουφίζοντας τις αγορές.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παραγγελίες αποστολών που δημοσιεύθηκαν από το διαχειριστή του αγωγού υποδηλώνουν ότι οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να ξαναρχίσουν από τις 2 τα ξημερώματα ώρα Βερολίνου το Σάββατο.

Όπως δείχνουν οι παραγγελίες, η επαναφορά θα γίνει στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, όπως και πριν από το κλείσιμό του για εργασίες συντήρησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Βερολίνο έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να υπολογίζει καθόλου στο ρωσικό αέριο κατά τους ψυχρότερους μήνες, με τις τιμές να εκτοξεύονται στην περιοχή των 300 ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι παραγγελίες δεν εγγυώνται πραγματικές ροές και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν οι προμήθειες στα προγραμματισμένα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είχε αναφέρει χτες, Πέμπτη, ότι η χώρα του τηρεί το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, η Gazprom έχει δηλώσει ότι η μοναδική λειτουργική τουρμπίνα που έχει απομείνει στο σημείο εισόδου του Nord Stream θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες. Κάτι που σημαίνει περίπου κάθε 42 ημέρες, με την επόμενη διακοπή να αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου.