Νέο άλμα 37,9% των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία στην Ευρωζώνη

Προάγγελος νέων ανατιμήσεων στη λιανική είναι οι νέες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τόσο στην ευρωζώνη όσο και συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 37,9% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και κατά 37,8% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 4% στην ευρωζώνη και κατά 3,7% στην ΕΕ, όταν οι αντίστοιχες αυξήσεις τον Ιούνιο ήταν 1,3% και 1,5%.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις έξι χώρες της ΕΕ στις οποίες το πρόσημο στη μηνιαία εξέλιξη των τιμών είναι αρνητικό.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφουν ελαφρά υποχώρηση κατά 0,6%. Οι άλλες πέντε χώρες είναι το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία.

Όμως, νέα εκτίναξη καταγράφεται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, κατά 31,9%.

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 9,0% στον τομέα της ενέργειας, κατά 1,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά.

Ενδεικτικό της επιβάρυνσης από τις τιμές της ενέργειας είναι ότι στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 1,1% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 0,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά. Χωρίς την ενέργεια το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται στο 0,6%.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+26,1%), στην Ουγγαρία (+9,4%) και στη Βουλγαρία (+8,0%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (-1,5%), τη Σουηδία (-1,2%) και στο Λουξεμβούργο (-0,9%).

Οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο 2022 σε ετήσια βάση σχεδόν διπλασιάστηκαν στον τομέα της ενέργειας, αφού εκτοξεύτηκαν κατά 97,2%. Κατά 21,6% αυξήθηκαν στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 13,8% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,8% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,9% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.
Οι τιμές χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15,1%.

Στην ΕΕ, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 96,2% στον ενεργειακό τομέα, κατά 21,7% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 14,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 10,3% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 8,1% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15,7%.
Οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις να καταγράφονται στη Ρουμανία (+67,4%), τη Βουλγαρία (+55,9%) και τη Δανία (+55,1%).