Νορβηγία: Αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα

0
2

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή μονάδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας στέλνοντας μήνυμα ότι η πολιτική σύσφιξης που ακολουθεί μπορεί να πλησιάζει στο τέλος. Κι αυτό διότι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η νορβηγική οικονομία ανταποκρίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 2,25% προέβλεπαν όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και η Norges Bank ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα προβεί σε νέα αύξηση τον Νοέμβριο.

«Η νομισματική πολιτική αρχίζει να συσφίγγει τη νορβηγική οικονομία», ανέφεραν σε δήλωσή τους αξιωματούχοι με επικεφαλής την Ida Wolden Bache. «Αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά στον καθορισμό των βασικών επιτοκίων».
 

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προέβλεψε πιθανές περαιτέρω αυξήσεις που θα ανεβάσουν το βασικό επιτόκιο στο 3% τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα διατηρηθεί κοντά σε αυτό το επίπεδο, με προβλεπόμενη κορύφωση το 3,11%, στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτό το ποσοστό θα ήταν χαμηλότερο από την τιμή αγοράς του 3,5% που αναφέρθηκε πριν από την απόφαση.

Η Νορβηγία μαστίζεται από κύμα πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλό 34 ετών. Η Norges Bank ήταν από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες στον πλούσιο κόσμο που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τον περασμένο Σεπτέμβριο, και προηγουμένως αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τη σύσφιξη όταν οι 25 μονάδες βάσης αποδείχθηκαν πολύ μικρές.