Ο αντίκτυπος της 86ης ΔΕΘ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα

0
3

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ιδίως τα σαββατοκύριακα, αλλά και αυξημένους τζίρους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφέ συγκεκριμένων περιοχών, έφεραν η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και οι περισσότεροι από 212.000 επισκέπτες της, δίνοντας στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης του κέντρου της πόλης έστω προσωρινή «ανάσα» σε μια περίοδο αυξημένου λειτουργικού κόστους, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.

Αντίθετα, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης ελάχιστα ωφελήθηκαν (σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου) από τον τζίρο των 40– 50 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι αποφέρει κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου (σ.σ. βάσει διεθνών υπολογισμών, τα έσοδα των περιοχών που φιλοξενούν μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από το καθαρό τζίρο της έκθεσης καθεαυτήν, που στην περίπτωση των ΔΕΘ υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι δεν έχουν προς το παρόν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τον τζίρο της φετινής διοργάνωσης, η οποία υπολογίζεται ότι αποφέρει κάθε χρόνο σημαντικό ποσοστό του κύκλου εργασιών της ΔΕΘ-Helexpo AE).

Αναλυτικότερα, στο 90% υπολογίζεται ότι έφτασαν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατά τα δύο Σαββατοκύριακα της 86ης ΔΕΘ, με τους φιλοξενούμενους να είναι τόσο Έλληνες επισκέπτες της διοργάνωσης, όσο και ξένοι, ενώ κατά τις καθημερινές το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε περίπου 80%, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτές είναι μόνο οι πρώτες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της διοργάνωσης στις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, καθώς τα επίσημα στοιχεία τόσο για τις διανυκτερεύσεις, όσο και για την κατανομή αυτών ανά κατηγορία ξενοδοχείου, θα συγκεντρωθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Την εκτίμηση ότι «η εστίαση "πήγε καλά" κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ», αλλά μόνο στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και της Παλαιάς Παραλίας (από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο), διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της 'Ενωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλόκωστας.

Όπως είπε, οι επισκέπτες της 86ης ΔΕΘ απορροφήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το μικρό κομμάτι της πόλης, όπου οι τζίροι των καταστημάτων εστίασης εκτιμάται ότι ήταν αυξημένοι κατά 30%-40% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του φετινού Σεπτεμβρίου (σ.σ. η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 18 του μηνός), ενώ εστιατόρια και ταβερνάκια εκτός κέντρου δεν είδαν κάποιο θετικό αντίκτυπο από τη διοργάνωση. Τα καταστήματα της περιφέρειας, υποστηρίζει, δεν ωφελούνται καθόλου, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ καλύτερα μεγέθη αν κάθε χρόνο δεν υπήρχαν τα καπνογόνα και τα χημικά».

Η δε αύξηση της κίνησης, προσθέτει, είναι μεν πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά δεν κάνει μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, όταν το κόστος της ενέργειας είναι φέτος τόσο αυξημένο και οι πρώτες ύλες ακριβότερες κατά 20%-30% μέσο όρο, με τις ανατιμήσεις να φτάνουν στο 50% ή και στο 100% σε κάποια είδη.

«Για μια ακόμα φορά, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης δεν δούλεψαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για ακόμα μια φορά δεν κερδήθηκε το στοίχημα της τόνωσης της εμπορικής αγοράς της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της ΔΕΘ» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης, υποστηρίζοντας ότι για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης η ΔΕΘ είναι «σαν να μην έγινε».