Πόλεμος χωρίς έλεος για την ενέργεια

0
4

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί ως όπλο του την ενέργεια, γεγονός που επιβεβαίωσε την Παρασκευή για μια ακόμη φορά με την ακραία απόφαση να μην ανοίξει το Σάββατο τον αγωγό της Nord Stream 1.

Η επιβεβαίωση από πλευράς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών ως αντίμετρο στην ενεργειακή χειραγώγηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου από τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G7) είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Μόσχας. 

Ο Nord Stream 1 είχε κλείσει για τρεις ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες και η ροή του προς Γερμανία θα εκκινούσε ξανά το Σάββατο. Ωστόσο, η Gazprom ανακοίνωσε τελικά, ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η έναρξη της ροής λόγω τεχνικού προβλήματος, διαρροής λαδιού, με τη Siemens να απαντά πως η διαρροή λαδιού δεν συνιστά τον λόγο για τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση της Gazprom

Η Gazprom ισχυρίζεται πως πρόκειται για βλάβη, καθώς σύμφωνα με την ίδια εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου, όμως η Ευρώπη έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για εσκεμμένη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, ως αντίποινα για τις τεταμένες, μεταξύ τους, σχέσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Gazprom αναφέρει ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Επισημαίνεται ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Siemens: «Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1»

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

Νωρίτερα, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν, παρατείνοντας τη διακοπή της λειτουργίας του. Οι ροές ήταν προγραμματισμένο να ξαναρχίσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Γερμανία «είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη» για τη διακοπή στις παραδόσεις φυσικού αερίου

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά», ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και εφοδιάζει τη Γερμανία και άλλες χώρες, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει το Σάββατο (στις 04.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από τριήμερη διακοπή για συντήρηση. Η Gazprom, ωστόσο, η οποία έχει το μονοπώλιο των εξαγωγών αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ανέφερε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να ξαναρχίσει με ασφάλεια τις παραδόσεις, μέχρι να επιδιορθωθεί μια διαρροή λαδιού μηχανής που εντοπίστηκε σε μια τουρμπίνα. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η επισκευή.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Βρυξέλλες vs. Μόσχας για το φυσικό αέριο

«Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παίρνοντας θέση στο ζήτημα του πλαφόν που σχεδιάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν στο εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο.

H πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε την εν λόγω κίνηση ως απάντηση της ΕΕ στις απόπειρες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρείες.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επισήμανε η Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των Συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

«Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών.

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου.

«Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φτάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν», είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ απ' ό,τι η Ρωσία.

«Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία επιλέγει τώρα να κάψει αέριο, παρά να διανείμει τους όγκους που προβλέπονται από τα συμβόλαια στην Ευρώπη.

Η Ρωσία απείλησε με διακοπή της παροχής, αν η ΕΕ επιβάλλει πλαφόν

Με τη σειρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή προς την Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες εφαρμόσουν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αντιδρώντας στα προαναφερόμενα σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».