Σε νέα χαμηλά 37 ετών η βρετανική λίρα

0
1

Υποχωρεί η στερλίνα έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά 37 ετών καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι διαδοχικές αυξήσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.  

Η κεντρική τράπεζα της χώρας πραγματοποίησε χθες την έβδομη αύξηση των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2021 καθώς συνεχίζει την προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η τελευταία αύξηση οδήγησε το κεντρικό επιτόκιο στο 2,25% με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 9,9% έναντι του στόχου της τράπεζας για 2%.  

Το ράλι των τιμών υποχρεώνει την τράπεζα και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο διάστημα, κάτι που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στους ήδη αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.

Το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με βάση την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, η λίρα χάνει περίπου 0,9%, διολισθαίνοντας κάτω και από το επίπεδο του 1,12 στο 1,1160 έναντι του δολαρίου.