Σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου η βρετανική λίρα

0
3

Η βρετανική λίρα υποχώρησε την Παρασκευή σε νέο χαμηλό 37 ετών σε σχέση με το δολάριο και σε χαμηλό 17 μηνών σε σχέση με το ευρώ, αφού τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αύξησαν τις ανησυχίες για την υγεία της βρετανικής οικονομίας.

Η στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου στο 1,1351, το χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985, ενώ η πτώση της επιταχύνθηκε μόλις πέρασε το τότε χαμηλό 37 ετών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το ευρώ ανήλθε μέχρι τις 87,66 λίρες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, και ήταν τελευταία αυξημένο κατά 0,39% στις 97,52 λίρες.  

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία, η μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2021 και χειρότερη από όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων που έκαναν λόγο για πτώση 0,5%. Αλλά αυτή ήταν μόνο η τελευταία κακή είδηση για το βρετανικό νόμισμα.

«Το βαρύ σκηνικό όλων όσων συμβαίνουν επιβαρύνει τη στερλίνα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει αυτά τα τεράστια εξωτερικά ελλείμματα και τους κινδύνους γύρω από τις πολιτικές της νέας πρωθυπουργού να το ενισχύουν», δήλωσε ο Τζον Χάρντι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Saxobank.

Η νέα ηγέτης της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα ανώτατο όριο στους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές για δύο χρόνια, προκειμένου να αμβλύνει το οικονομικό σοκ του πολέμου στην Ουκρανία, με μέτρα που πιθανόν να κοστίσουν στη χώρα πάνω από 115 δισ. δολάρια.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ πρόκειται να κάνει μια προβεί σε μια ενημέρωση αυτόν τον μήνα για να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά και επίσης αναμένεται να πει πώς θα υλοποιήσει τις φορολογικές μειώσεις που υποσχέθηκε η Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.