Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο

Τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά και την παρουσίαση των τιμολογίων από τους παρόχους, το βράδυ της Τρίτης.

Οι στόχοι της κυβέρνησης:

  • να συνεχίσει τη στήριξη των νοικοκυριών
  •  να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα
  • να ενισχύσει την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Στη συνέχεια, όπως είχε αποκαλύψει τις προηγούμενες ημέρες η «Ζούγκλα» ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες και αυτή θα αφορά σε όλες τις παροχές, κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Επιπλέον, είπε πως θα υπάρχει μπόνους για όσους καταφέρουν να μειώσουν 15% την κατανάλωσή τους σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα, για καταναλώσεις ως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, η επιδότηση φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. για καταναλώσεις από 501 ως 1000 κιλοβατώρες τον μήνα, η επιδότηση είναι 386 ευρώ. Για καταναλώσεις πάνα από 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 336 ευρώ.

Τα τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου

Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου. Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Οι τιμές παραμένουν παρ’ όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

  • ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
  • Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά την επιδότηση για το φυσικό αέριο αυτή θα είναι 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα  για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και θα απορροφήσει πάνω από το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Σε μη οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Ο υπουργός ανακοίνωσε και την επιβολή ειδικού τέλους ύψους δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από εταιρείες παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά και μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή.

Τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικές πηγές καυσίμων και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επέκτασης υποδομών του συστήματος φυσικού αερίου.