Στροφή στο πετρέλαιο και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

0
4

Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Μία σειρά μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρίσκονται στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ, για τον δύσκολο χειμώνα που είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συζητήθηκε η «βίαιη» στροφή στο πετρέλαιο, λόγω των απειλών του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι δεν θα ανοίξει την στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream1 προς την Ευρώπη εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τόσο στη χώρα, όσο και σε Ρώσους πολίτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση με τους οποίους συνομίλησε η «Ζούγκλα», το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την δημιουργία ελκυστικών κινήτρων για την απαγκίστρωση των καταναλωτών από το φυσικό αέριο και κατά συνέπεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα συμβεί με την αύξηση του καθιερωμένου σε ετήσια βάση επιδόματος θέρμανσης και την αντίστοιχη διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους πολίτες.

Τα αγκάθια

Δυστυχώς όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι επιχειρηματίες ακολούθησαν την τάση της εποχής και αντικατέστησαν τα προηγούμενα χρόνια ή και προσφάτως την υλικοτεχνική υποδομή τους για θέρμανση, αλλά και παραγωγή με πιο πράσινες και οικονομικές λύσεις, όπως το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το ίδιο ισχύει και για τις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση που είτε οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου, είτε παραμένουν παροπλισμένοι μετά από μια δεκαετία μνημονίων και οικονομικής δυσπραγίας, λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων για την πλήρωση της δεξαμενής με πετρέλαιο.

Επιδομάτων συνέχεια

Και τα επιδόματα φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση κάθε μήνα ανάλογα με τις ανακοινώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τους πάροχους, θα συνεχίσει το γαϊτανάκι των επιδοτήσεων χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί κάποιο να απαντήσει πότε και πως θα τερματιστεί η επιδοματική πολιτική.