Συνεχίζει έντονα πτωτικά το πετρέλαιο Brend

0
4

Έντονα πτωτικά κινείται το πετρέλαιο Brend με τους traders σταθμίζουν από τη μία τη μικρή μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε το καρτέλ και από την άλλη τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και κατ' επέκταση της ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του OPEC+ αποφάσισαν χθες να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως. Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η ομάδα είναι πρόθυμη να αναλάβει πρόσθετη δράση για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου, εάν αυτό χρειαστεί.

Το κλίμα είναι πολύ πιο επιφυλακτικό, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, τα νέα lockdowns στην Κίνα και η δεδηλωμένη πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν πάση θυσία τον πληθωρισμό εντείνουν τους φόβους για ύφεση σε αρκετές μεγάλες οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, και κατ' επέκταση σε υποχώρηση της ζήτησης, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου χάνει 2,41% και διαμορφώνεται στα 93,43 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Οκτωβρίου, αντίθετα, εμφανίζεται πιο ανθεκτικό σημειώνοντας μικρά κέρδη 0,28%, στα 87,11 δολάρια το βαρέλι, με τους traders να περιμένουν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα που θα ανακοινωθούν αύριο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και την Πέμπτη από την Υπηρεσία πληροφοριών Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το αργό έχει υποχωρήσει από τις αρχές Ιουνίου, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη που είχαν σημειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι ενδείξεις παγκόσμιας επιβράδυνσης, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τα lockdown στην Κίνα απειλούσαν να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας.

Αυτή η πτώση ώθησε τον ΟΠΕΚ+ να στραφεί στην απομάκρυνση βαρελιών από την παγκόσμια αγορά, αλλάζοντας την κατεύθυνση από την αποκατάσταση των περικοπών της προσφοράς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.