Αχτσιόγλου: «Ούτε ένα ευρώ υπερκερδών δεν έχει φορολογηθεί»

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει έναν μηχανισμό που στην ουσία παίρνει χρήματα από τους Έλληνες φορολογούμενους, κυρίως διά του ΦΠΑ όπου τα έσοδα είναι εκρηκτικά γιατί είναι πολύ αυξημένες οι τιμές, και τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον "ΑΝΤ1".

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας έχουν συντριπτικά υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ και στην ηλεκτροπαραγωγή και στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο».

Η ΝΔ, σημείωσε, «αποδέχεται και στηρίζει την αισχροκέρδεια», αντί «να ρυθμίσει την αγορά θέτοντας ένα πραγματικό πλαφόν, στο κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος και από εκεί και πέρα τίποτα, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει πάνω από έναν χρόνο τα υπερκέρδη αφορολόγητα. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί το ποσοστό της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αγοράσουν τα βασικά είδη διατροφής, η αισχροκέρδεια συνεχίζει να καλπάζει και η ΝΔ συνεχίζει να την επιδοτεί».

Αναφερόμενη στον μηχανισμό που εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο τόνισε ότι «στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός που νομιμοποιεί τα υπερκέρδη. Βάζει ένα πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από το κόστος παραγωγής.

Οι εταιρείες χρεώνουν πάνω από αυτό το πλαφόν και η κυβέρνηση τους ζητάει να επιστρέψουν αυτό το οποίο είναι πάνω από το πλαφόν, αφού έχουν ήδη διακρατήσει υπερκέρδη. Για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής είναι 20, το πλαφόν μπαίνει στα 80, πουλούν στα 100 και τους ζητάει να επιστρέψουν τη διαφορά από το 80 μέχρι το 100, αφού έχουν διακρατήσει υπερκέρδη στην χονδρική και παράλληλα διακρατούν υπερκέρδη και στη λιανική. Αυτό φαίνεται από τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματά τους».