Εξορθολογισμό των προστίμων που αφορούν το ΓΕΜΗ ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Τον εξορθολογισμό των κυρώσεων που συνδέονται με τις καταχωρίσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο των επιχειρήσεων ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ  «με βάση τον Ν. 4919/2022 είναι ήδη σε ισχύ (1/10/2022) «δρακόντεια» πρόστιμα και κυρώσεις που έχουν προβλεφθεί και συνδέονται με τις καταχωρήσεις και τις πράξεις δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ.

Οι εν λόγω κυρώσεις ως είθισται λαμβάνονται επί δικαίων και αδικών. Για μια ακόμη φορά αγνοούν τις δυνατότητες της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (το 99% είναι μικρές και πολύ μικρές) καθώς το μεταβατικό διάστημα προσαρμογής ήταν ελάχιστο σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο χρόνος προσαρμογής και προετοιμασίας δεν διαρκεί λίγους μήνες αλλά έτη.

Κυρίως όμως οι ποινές που προβλέπονται δεν είναι εύλογες και αναλογικές, αλλά τόσο δυσανάλογα υψηλές που αρκούν από μόνες τους για να προκαλέσουν προβλήματα επιχειρηματικής επιβίωσης. Οι κυρώσεις σε κάθε νομοθέτημα οφείλουν να είναι ισορροπημένες ώστε από τη μια μεριά να αποτρέπουν και από την άλλη να οδηγούν σε συμμόρφωση όταν επιβάλλονται.

Υπενθυμίζουμε ότι στην παρούσα συγκυρία και μετά από 10 χρόνια μνημονίων και 3 χρόνια υγειονομικής κρίσης οι τρέχουσες έντονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης για τουλάχιστον το 40% των επιχειρήσεων».

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπουν συγκεκριμένο ύψος προστίμων, αλλά μια γενική αναφορά περί κυρώσεων, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά τον εξορθολογισμό των σχετικών κυρώσεων και παράλληλα μέχρι να επιτευχθεί αυτό να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν τα υφιστάμενα εξοντωτικά πρόστιμα».