Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι οι δικαιούχοι

0
2

Η υπουργική απόφαση που θα «επισημοποιεί» τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα σε επόμενες ημέρες προκειμένου τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα. 

Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ θα προβλέπει:

  • Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, από 100 έως 750 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.
  • Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια: 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για το έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για το άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.
  • Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ, που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο, στα επίπεδα των 200.000 ευρώ, ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Αναλυτικά οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

1. Οι παλιοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν το αυξημένο επίδομα. Για αυτούς θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο και 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

2. Οι παλιοί, που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Και για αυτούς θα ισχύσουν τα (ως άνω) διευρυμένα εισοδηματικά όρια.

3. Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ όμως θέλει προσοχή: Οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια ( ετήσιο 14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Αυτοί θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 1.600 ευρώ. Έτσι λοιπόν για όσους δικαιούχους διαμένουν σε πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς από το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο στο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, εφόσον συμφωνήσουν να γίνει αυτή η επαναφορά, το επίδομα θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.