Ευρεία επιχειρησιακή σύμβαση στην Alpha Bank

0
4

Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με την οποία συστήνεται ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, υπέγραψε σήμερα ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, που θα καταβληθεί μέσα στον επόμενο μήνα, με ποσά έως και 2.000 ευρώ. Το μέτρο καλύπτει σχεδόν το 94% των εργαζομένων στην Τράπεζα.

Η οικονομική ενίσχυση είναι κλιμακωτή και τα υψηλότερα ποσά χορηγούνται σε εκείνους που έχουν την χαμηλότερες αμοιβές, ενώ υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια.

   Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού «πέρα από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση δημιουργούμε σήμερα έναν φορέα επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας όλων των εργαζομένων στον όμιλο της Alpha Bank (Τράπεζα-Θυγατρικές). Είμαστε υπερήφανοι αφού ένας μακροπρόθεσμος στόχος του Συλλόγου μας είναι πλέον γεγονός και μάλιστα με μοναδικές ρήτρες που δεν υπάρχουν στα άλλα ΤΕΑ».

Παράλληλα σημειώνεται ότι «βιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια την κατάρρευση της σημερινής μορφής της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι συνταξιοδοτικές παροχές με τα υψηλά ασφάλιστρα εργαζομένων και εργοδοτών όχι μόνο έχασαν την ανταποδοτική τους αξία (αναδιανεμητικό σύστημα) αλλά με την κρίση είχαμε την απόλυτη κατάρρευση των παροχών ενώ με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των Ταμείων χάθηκαν όλα τα αποθεματικά υγειών φορέων για να καλυφθούν ελλείμματα άλλων χρεοκοπημένων ταμείων (ακατανόητη κοινωνική αλληλεγγύη) με αποτέλεσμα την πλήρη ισοπέδωση με την υπαγωγή σε ένα ταμείο τέρας (ΕΦΚΑ) απόλυτα προβληματικό χωρίς καν μέχρι σήμερα να έχει κανονισμό παροχών.

Σήμερα κάνουμε αυτό που συνδικάτα και εργοδότες έκαναν σε όλη την Ευρώπη. Εκεί όπου οι κοινωνικοί εταίροι με πρωτοπόρους τους Ολλανδούς, τους Δανούς και τους Σουηδούς αποφάσισαν να συνεργαστούν και να συμπράξουν στη σύσταση επαγγελματικών κλάδων ασφάλισης».

   Το νέο ΤΕΑ της Alpha Bank στα βασικά του χαρακτηριστικά προβλέπει:

   -2% εισφορά του εργοδότη ανεξαρτήτως με μηδενική συμμετοχή του εργαζόμενου (14 φορές ετησίως).

   -3-4% συμμετοχή του εργαζόμενου με αύξηση της εισφοράς της Τράπεζα»ς στο 3%.

   -5-25% εισφορά του εργαζόμενου αυξάνει την εισφορά της Τράπεζας:

   -3% έως του ποσού 3.000Euro

   -5% μεταξύ 3.000-4.000Euro

  -11% πάνω από 4.000Euro

   – Προβλέπεται αναπροσαρμογή εισφοράς του εργοδότη ως εξής:

   1ος χρόνος :  3%

   2ος χρόνος : 3,25%

   3ος χρόνος : 3,50%

   -Ευέλικτη πρόβλεψη αποχώρησης για καταβολή συνταξιοδοτικής παροχής.

   Η υπαγωγή στο ΤΕΑ είναι προαιρετική για το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου.

   Τα μέλη του ισχύοντος σήμερα Αποταμιευτικού Προγράμματος κατ' εξαίρεση θα λάβουν το 100%!! του ατομικού τους λογαριασμού (εισφορές εργαζόμενου-εργοδότη) με ευνοϊκότερη φορολόγηση.

   Το σημερινό καθεστώς προβλέπει ότι οι εισφορές μελών εργοδοτών και η ΕΦΑΠΑΞ παροχή δεν φορολογείται και εκπίπτει κατά 100%.

   Προβλέπεται η συμμετοχή του Συλλόγου στη Διοίκηση του νέου φορέα και κυρίως το δικαίωμα άσκησης VETO του Συλλόγου στη διάλυση του.

   Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης

   Συμφωνήθηκε η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με καταβολή τον Νοέμβριο με καθαρό ποσό χωρίς κρατήσεις μέσω vouchers ως εξής:

   -Μονογονεϊκές οικογένειες-εργαζόμενοι με αναπηρία 67%

   (Νοέμβριος-Ιανουάριος)     2.000 ευρώ

   -Τακτικές ετήσιες αποδοχές έως 21.000     800ευρώ

   -Τακτικές ετήσιες αποδοχές έως 23.800 ευρώ    700ευρώ

   -Τακτικές ετήσιες αποδοχές έως 28.000 ευρώ     500 ευρώ

   -Τακτικές ετήσιες αποδοχές έως 35.000 ευρώ     350 ευρώ

   -Τακτικές ετήσιες αποδοχές έως 42.000 ευρώ    300 ευρώ

   Η παροχή αυτή αφορά 5.255 εργαζόμενους ποσοστό κάλυψης 93,67%)

   Υπάρχουν επίσης προβλέψεις για ενίσχυση σε τομείς όπως της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της Χορήγησης σωρευτικού ωραρίου μητρότητας, πλήρης κάλυψη από την τράπεζα του μηνιαίου ασφαλίστρου των αναπήρων τέκνων εργαζομένων που συμμετέχουν στο Ομαδικό Εξωνοσοκομειακό Πρόγραμμα, στο μαδικό Ασφαλιστήριο ζωής και Υγείας Επεκτείνεται το όριο ηλικίας ασφάλισης των αναπήρων τέκνων εργαζομένων, που συμμετέχουν στο ομαδικό Ασφαλιστήριο Ζωής και Υγείας μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Επίσης προβλέπεται αναπροσαρμογή επιδόματος Νεφροπαθών, ρυθμίσεις για Προκαταβολές Προσωπικού κλπ