General Electric: Επανεξετάζει την αιολική ενέργεια από χερσαία πάρκα και πλήττονται έως 570 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

0
4

O αμερικανικός όμιλος General Electric (GE) παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της δραστηριότητάς του στην αιολική ενέργεια από χερσαίες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, που μπορεί να αφορά «περίπου 570 θέσεις εργασίας», σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε από τη διεύθυνση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομικού στους εργαζόμενους της μονάδας Onshore Wind.

Το σχέδιο αυτό, που αιτιολογείται από τις απώλειες που υπέστη η General Electric από το 2021, παρουσιάστηκε στα ευρωπαϊκά όργανα εκπροσώπησης του προσωπικού.

«Οι προτάσεις αυτές μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν σχεδόν 570 θέσεις εργασίας σε όλες τις δραστηριότητες και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη», ανακοινώνει στην επιστολή η GE, που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν κυρίως στη Γερμανία καθώς και στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Τα τελευταία χρόνια, η αιολική δραστηριότητα από χερσαίες εγκαταστάσεις της GE στην Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αστάθεια και σημαντικές προκλήσεις», αναφέρει ο όμιλος στην επιστολή του την οποία υπογράφουν οι Βικ Αμπέιτ και Σέρι Χίκοκ, οι επικεφαλής της Onshore Wind, του κλάδου της αιολικής ενέργειας από χερσαία πάρκα.

«Η ευρωπαϊκή μας δραστηριότητα κατέγραψε σημαντικές απώλειες το 2021 και συνεχίζει να μην είναι κερδοφόρα το 2022», προσθέτουν, δηλώνοντας ότι οι "εμπορικές προοπτικές παραμένουν δύσκολες" και ότι "η υφιστάμενη προσέγγιση στην Ευρώπη (δεν ήταν) βιώσιμη".

Η αναδιοργάνωση αφορά μόνο τον κλάδο αιολικής ενέργειας από χερσαία πάρκα της GE, ενώ ο υπεράκτιος κλάδος πάει αρκετά καλά.

Το σχέδιο αυτό, που «ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες» έχει στόχο τον εξορθολογισμό της δραστηριότητας σε συνάρτηση με τις πραγματικότητες της αγοράς", αντέδρασε εκπρόσωπος της GE μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων μας στην περιοχή αυτή".

Ο αμερικανικός όμιλος, ενεργός στους τομείς της αεροπορίας, της υγείας και της ενέργειας, κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με αυτές που είχε προβλέψει η Γουόλ Στριτ, με κύκλο εργασιών 18,6 δισεκ. δολαρίων (+2% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2021) και ένα κέρδος 1,7 δισεκ. δολαρίων (+45%).

Στο δεύτερο τρίμηνο, ο όμιλος επωφελήθηκε από την ευρωστία των δραστηριοτήτων του στην αεροναυπηγική –βιομηχανία για την οποία κατασκευάζει και προμηθεύει κινητήρες αεροσκαφών — αλλά οι πωλήσεις του στις ανανεώσιμες πηγής ενέργειας μειώθηκαν κατά 23%, σε 3,1 δισεκ. δολάρια.