Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχημάτων στην Περιφέρεια Αττικής

0
3

Ασφαλέστερη και ταχύτερη είναι πλέον η πληρωμή τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δίκυκλου, καθώς στην υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών. Συγκεκριμένα, σε λειτουργία τέθηκε η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) μέσω του web/mobile banking της τράπεζας της επιλογής τους.

Η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR είναι αρχικά διαθέσιμη για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα .

Η διαδικασία πληρωμής μέσω του web/mobile banking με κωδικό RF/QR είναι ιδιαίτερα απλή. Με την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών, η διαδικασία μεταβίβασης οχήματος απλοποιείται και γίνεται ασφαλέστερη τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής με πολλαπλά οφέλη:

• Απλοποίηση, επιτάχυνση και αναβάθμιση της ασφάλειας των συναλλαγών

• Άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για την εξόφληση των τελών

• Εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών

• Παροχή στους πολίτες κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η υλοποίηση και διάθεση της υπηρεσίας έγινε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο συναρμόδιων υπουργείων που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, υπό την εποπτεία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Η επέκταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας θα μειώσει το διοικητικό βάρος των Διευθύνσεων Μεταφορών και θα βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.